EU integracije BiH

Zaštita ljudskih prava i vladavina prava su prioritet za članstvo u EU

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac sastala se danas sa Thijs van der Plasom, zamjenikom ministra za evropske poslove Kraljevine Holandije i njegovim saradnicima, a sastanku je prisustvovao i holandski ambasador u Bosni i Hercegovini Reinout Vos.

Zamjenik ministra Van der Plas je istaknuo značaj Strategije proširenja Evropske unije istovremeno ističući kako pitanje proširenja nije omiljena tema u Holandskom parlamentu. On je naglasio kako je od krucijalnog značaja da sve buduće članice Evropske unije riješe pitanja pune zaštite ljudskih prava i vladavine prava prije priključenja Uniji.

Ministrica Borovac se saglasila sa ovim stavom potcrtavajući kako ostvarivanje tog cilja, odnosno ispunjavanje uslova za članstvo u Uniji je prvenstveno pitanje dostizanja evropskih standarda koji će se direktno odraziti na poboljšanje kvaliteta života svih građana u Bosni i Hercegovini. Dodala je kako u našoj zemlji postoji puna opredjeljenost i predanost ispunjenju uslova za članstvo u Evropskoj uniji te da nedavno dostavljeni odgovori na Upitnik Evropske komisije kao i Strategija za proširenje EU daju novi impuls i motivaciju za aktviniji angažman na ovom planu.

Zamjenik holandskog ministra za evropske poslove je zaključio da će Holandija nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini i bilateralno ali i kroz institucije Evropske unije.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog