Politika

Tadić i Bojić: Približavaju se DNS-u?

Borislav Bojić, koji je nedavno napustio Srpsku demokratsku stranku, razgovarao je juče u Banjaluci s Ognjenom Tadićem, bivšim esdeesovcem, a danas predsjednikom Narodne stranke, saznaju "Nezavisne".

"Razgovaram sa svima i još nisam donio odluku gdje ću i kako ću nastaviti političku karijeru. Pritišću me i javnost i prijatelji i vrlo brzo ću odlučiti kako dalje i da li ću biti nezavisni poslanik ili ću nastaviti u nekoj drugoj političkoj partiji", rekao je Bojić, potvrdivši da je juče u Banjaluci razgovarao s Tadićem. Bojić je, podsjećamo, i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

I sam Tadić je potvrdio da su razgovarali, naglašavajući da uopšte nije bilo riječi o eventualnom nastavku Bojićeve političke karijere u Narodnoj stranci.

"Posljednji put Bojić i ja o stanju u SDS-u razgovarali smo u oktobru 2016. godine i evo danas, poslije godinu i po. Pitali smo se kako je moguće da se sve to izdešavalo i obojici nam je žao što je došlo do svega toga", rekao je Tadić, takođe dodajući da svaki dan razgovara sa svima te da sa Bojićem sarađuje unazad 20 godina.

Prema nezvaničnim informacijama, u ovom trenutku Bojić je najbliži politici DNS-a, a nije tajna ni da Tadić sa svojom Narodnom strankom najbolje konekcije ima upravo u toj partiji. U političkim krugovima spekuliše se da će i Bojić i Tadić svoju dalju političku karijeru nastaviti pod okriljem DNS-a, samo je pitanje na koji način će se "utopiti" u njega. Zanimljivo je da je upravo Tadić, nakon osnivanja svoje Narodne stranke, jedan od prvih sastanaka održao upravo s Markom Pavićem, liderom DNS-a, nakon čega su javnosti rekli da je moguće da te dvije stranke imaju izbornu ili postizbornu saradnju.

Podsjećanja radi, Tadić, koji danas obavlja funkciju predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH, nakon izbornog poraza u novembru 2016. godine, podnio je ostavku na mjestu potpredsjednika SDS-a, a nakon toga, odnosno početkom 2017. godine, poslije nekoliko pisama upućenih na adresu SDS-a moglo se naslutiti da će napustiti tu partiju. U nekoliko pisama Tadić je kritikovao stanje u SDS-u, pogotovo njenog sadašnjeg lidera Vukotu Govedaricu. U tom periodu u SDS-u vodili su se unutarstranački izbori i održana je sjednica Glavnog odbora SDS-a na kojoj su izabrani novi potpredsjednici stranke, ali, kao što se i očekivalo, Tadića nije bilo među njima, niti je uopšte bio u "kombinacijama" za bilo koju funkciju u stranci. Nedugo nakon toga, tačnije u oktobru prošle godine, Tadić je formirao svoju Narodnu stranku i zvanično napustio SDS.

Dok se za Tadića mjesecima znalo da će napustiti SDS, Bojićevo napuštanje ove stranke iznenadilo je mnoge. Iako se dva dana prije toga spekulisalo da bi mogao napustiti SDS, Bojić je na iznenađenje svih stranačkih kolega svoju odluku saopštio novinarima, i to tokom sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH, koja je održana u četvrtak prošle sedmice.

"Ne želim da nosim odgovornost za SDS. Smatram da tu odgovornost treba da nose oni koji su SDS doveli u ovu poziciju", rekao je tada Bojić zamjerajući sadašnjem SDS-u da je zanemario kadrove iz Krajine, te da njegovi stavovi koje je iznosio unutar stranke nisu korespondirali sa stavovima drugih u stranci.

 

 

Izvor: Nezavisne
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog