Region

Vučić: Srbija će se suprotstavljati formiranju oružanih snaga Kosova

Ne postoji nijedan pravni međunarodni akt koji može da opravda formiranje oružanih snaga Kosova, i Srbija će se tome suprotsavljati, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i dodajući da je taj stav nedvosmisleno prenio i visokom američkom zvaničniku Vesu Mičelu.

Vučić je tako odgovorio na pitanje da li je s Mičelom razgovarao o formiranju kosovske vojske, a s obzirom da je on juče u Prištini podržao tu namjeru kosovske administracije.

Vučić je rekao da je zahvalan Mičelu i na razgovoru o toj temi, koji je, kako je naveo, bio otvoren, ali se obratio prisutnima na pres konferenciji, ljudima u EU, SAD, svima... pozivom da mu pokažu "jedan jedini papir na osnovu kog se forimiraju oružane snage Kosova, a da to ima potporu u međunarodnom pravu".

"Ne postoji i ne može da ga izmisli niko, ni u SAD, ni u EU. U skladu s vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova, nikakve vojne snage Kosova ne mogu da postoje, samo KFOR može da postoji", poručio je.

A kad je riječ o Rezoluciji 1244, dodao je, ona takođe ne predviđa albanske vojne snage, već govori samo vraćanju srpskih snaga bezbjednosti, i to o vraćanju hiljada.

"Ja zato pitam sve naše goste da i navedu jedan član, paragraf koji daje za pravo bilo kome da takvu vojsku formira", upitao je Vučić , a zatim poručio:

"Oni to zasnivaju na tome što su priznali nezavisnost Kosova, Amerikanci prema tome imaju poseban odnos i posebne veze s Kosovom, i pošto ih priznaju smatraju da imaju pravo da formiraju snage bezbjednosti".

Srbija, međutim, dodao je, ne misli tako o tome, suprotsavlja se i suprotstavljaće se i dalje, i to je, kaže, i Mičelu prenio nedvosmisleno.

"Moj je posao da štitim naše interese i da govorim u skladu sa zakonom, a osim toga ne mislim da bi takav potez (formiranje kosovskih bezbjednosnih snaga) doprinio bilo čijoj stabilnosti u regionu", zaključio je.

Vučić je i u odgovoru na pitanja novinara ponovio da Ameriknaci smatraju da je to legitimna ideja, a mi smatramo da je zasnovano na ilegalnoj odluci i da ne može da bude legitimno, jer nema nigdje pravnog osnova u međunarodnom pravu.

"Mi smo mali, oni su veliki, njima se može, nama se ne može, ali nam se može bar da kažemo šta mislimo", rekao je Vučić i naveo da se iz nečega što je stvoreno na nelegalnoj i nelegitimnoj osnovi ne mogu izvlačiti dalje odluke u budućnosti koje bi bile legitimne.

Vučić je rekao da ljudi treba da budu svesni da bez Amerikanaca ne može biti riješen ni kosovski problem, ni mnogi drugi u regionu:

"Tako da ako neko misli da je to moguće bez upliva američke strane ili da se ne pitaju ništa - to je naivno i neodgovorno".

Mičel: Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage

Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbjednošću, rekao je danas u Beogradu pomočnik američkog državnog sekretara Ves Mičel i dodao da to ne bi bila nikakva prijetnja Srbiji i Srbima.

"Kosovo ima pravo da formira profesionalne snage koje će se baviti bezbednošću i koje bi uključile i kosovske Srbe", rekao je Mičel na konferenciji za medije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Niko nema pravo veta na to, istakao je.

Mičel je kazao da SAD podržavaju to pravo Kosova, ali i naglasio da je za to neophodna promena ustava.

 

 

Izvor: Tanjug
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog