Region

Cerar podnio ostavku

Slovenački premijer Miro Cerar odlučio je da podnese ostavku na tu funkciju, javlja "Rojters".

Miro Cerar je takvu odluku donio nakon odluke Ustavnog suda Slovenije da poništi referendum o željezničkom projektu Koper-Divača.

"To sam učinio jer je neophodno znati šta je ispravno, a šta pogrešno. Ovo je odgovornost koju preuzimam i odluka koju bi prihvatio svaki časni političar", naveo je Cerar na Tviteru.

U saopštenju je podsjetio da je stanje u državi bilo loše prije nego što je njegova vlada preuzela dužnost, dodajući da je situacija danas sasvim drugačija.

"Imamo treći najveći ekonomski rast u EU, prognoze za ovu godinu su vrlo dobre, imamo najnižu nezaposlenost nakon 2009. godine, imamo prvi balansirani budžet od 2008. godine, a samim tim i javni dug će pasti sa 80 odsto na 70 odsto ove godine, u zemlju su dovedeni strani investitori koji otvaraju kvalitetne poslove", istakao je Cerar.

On će o svojoj ostavci zvanično obavijestiti slovenačkog predsjednika Boruta Pahora u četvrtak.

Sloveniju najvjerovatnije čekaju parlamentarni izbori.

Prema slovu ustava, parlament može da krene u iznalaženje nove političke većine, ali do toga možda i neće doći pošto Sloveniju u svakom slučaju čekaju redovni izbori – kada ističe mandat tekućeg sastava Narodne skupštine.

Kako navodi slovenačko Delo, moguće je da parlamentarni izbori budu održani krajem maja.



Izvor: Rojters, Delo, Tanjug

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog