Republika Srpska

Ministar Klokić sa predstavnicima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Zlatan Klokić razgovarao je danas sa direktoricom Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) iz Srbije, Violetom Jovanović i članovima UO NALED-a, Dejanom Đokićem i g-đom Vesnom Živković.

Na sastanku je razgovarano o dosadanjšim rezultatima Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje u Jugostičnoj Evropi (BFC SEE), čiji najznačjaniji rezultat jeste certifikacija opština sa pozitivnim poslovnim okruženjem. 

Pored toga, ključna tema sastanka bio je razgovor o mogućnostima daljeg razvoja regionalne mreže, kao regionalne organizacije za unaprjeđenje uslova za poslovanje koja bi trebala biti osnovana i podržana od strana vlada zemalja regiona, a članice bi trebale biti institucija i organizacije relevatne za unapređenje poslovnog okruženja. Cilj ove inicijative, koja potiče iz kabineta predsjednice Vlade Republike Srbije, jeste razmjena dobrih praksi i reformskih projekata u regionu, kao što su e-građevinske dozvole, reforma katastra, unapređenje u oblasti parafiskalnih nameta, jačanje sistema e-uprave, on-line fiskalizacija, sistem registracije sezonskih radnika, unapređenje sistema javnih nabavki, itd. 

Kroz ovu inicijativu bi se dodatno osnažili dosadašnji napori na regulatornoj standardizaciji i uspostavio institucionalni okvir za transfer znanja i reformskih procesa na regionalnom nivou, te stvorile osnove i za dodatnu podršku međunarodnih organizacija u sprovođenju istog. U narednom periodu očekuje se i operacionalizacija inicijative kroz potpisivanje Platforme na nivou premijera regiona.

Ministar Klokić je istakao da u potpunosti podržava inicijativu, naglašavajući značaj regionalne saradnje sa ciljem podizanja konkurentosti regiona, a u cilju zadržavanja postojećih i značajnijeg privlačenja novih investicija. 

Od strane NALED-a, kao organizacije koja je pokretač i podrška mnogim reformskim projektima u Srbiji, posebno je naglašena dosadašnja dobra saradnja sa Privrednom komorom Republike Srpske i drugim članicama Mreže za pozitivno poslovno okruženje (Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave, Savezom opština i gradova i nevladinim sektorom), te veoma pozitivni efekti projekta certifikacije opština sa pozitivnim poslovnim okruženjem u Republici Srpskoj. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologije, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, te direktorica Privredne komore Republike Srpske Dragica  Ristić.

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog