Politika

Ustavni sud odbacio inicijativu za ocjenu ustavnosti procesa donošenja budžeta

Ustavni sud Republike Srpske nije prihvatio inicijativu opozicije za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti postupka donošenja budžeta Republike Srpske za 2017. godinu, objavljeno je u "Službenom glasniku Republike Srpske".

U odgovoru Narodne skupštine Republike Srpske navodi se da inicijativa ne postavlja pitanja ustavnopravnog, nego prevashodno procesnog karaktera, te kao takva ne daje mogućnost da se na odgovarajući način ocjenjuje u ustavnosudskom postupku, zbog čega se predlaže da je sud ne prihvati. 

U odgovoru se dalje ističe da je članom 227 Poslovnika Narodne skupštine propisano da se na akte iz člana 224 i 226 primjenjuju odredbe ovog poslovnika o postupku za donošenje zakona, to jest, na donošenje drugih akata među kojima je budžet, kao i da Ustav Republike Srpske ne sadrži detaljne odredbe o samom postupku donošenja zakona, drugih propisa i opštih akata, već daje ovlašćenje Narodnoj skupštini da to pitanje autonomno uredi svojim aktom, te ukazuje na odluku Suda u predmetu Y-5/16 od 30. novembra 2016. godine. 

Davaoci inicijative u suštini izražavaju svoje neslaganje sa navedenim razlozima za donošenje budžeta po hitnom postupku, te da nije u nadležnosti Ustavnog suda da ocjenjuje ustavnost postupka donošenjem budžeta u odnosu na odredbe pomenutog poslovnika. 

Prema mišljenju davalaca inicijative, postupak donošenja budžeta Republike srpske za 2017. godinu po hitnom postupku sproveden je suprotno odredbama člana 221, 224, 225 i 227 Poslovnika Narodne skupštine, a time i člana 78 Ustava Republike Srpske.

 

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog