Politika

Borenović: Nema konkretnih rezultata reforme javnog sektora

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović rekao je danas da je premijer Srpske Željka Cvijanović u svom ekspozeu iz 2014. godine kao jedan od strateški važnih zadataka Vlade navela reformu zdravstvenog sektora, ali da nije bilo konkretnih rezultata i jasnih aktivnosti u tom smislu.

Borenović je, predstavljajući u Narodnoj skupštini interpelaciju za razmatranje politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema - prijedlog narodnih poslanika, rekao da je ona podnesena u skladu sa Poslovnikom parlamenta Srpske, navodeći da je još jedan od hroničnih problema Srpske u sektoru penzijskog i invalidskog osiguranja.

"Činjenica jeste da se sa problemima u ovoj oblasti suočavaju sve tranzicione zemlje, međutim specifičnost Srpske jeste u tome da Vlada ništa nije učinila u proteklom periodu da izvrši temeljne reforme u ovoj oblasti, obezbijedi dugoročnu stabilnost i finansijsku održivost ovog sistema", rekao je Borenović.

On je dodao da su svi navedeni podaci u interpelaciji dobijeni iz dokumenata, izvještaja, veb sajtova, odgovora na poslanička pitanja i ostalih raspoloživih izvora iz institucija Srpske.

Borenović je rekao da je niz godina vođena izuzetno pogrešna politika u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema, zbog čega se traže odgovori na 12 pitanja, među kojima je - zašto su ogromne obaveze i kreditna zaduženja Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/.

"Ukupne obaveze FZO Srpske na dan 31. decembar 2016. godine iznosile su 453.275.480 KM. Kreditne obaveze FZO na isti dan iznose 185.245.483 KM od čega se na dugoročne obaveze po kreditnim zaduženjima odnosi 138 miliona KM, a na obaveze po kreditnim zaduženjima koje dospijevaju na naplatu u 2017. godini 46 miliona KM", rekao je Borenović.

On je upitao zašto su dugovanja javnih zdravstvenih ustanova premašila iznos od pola milijarde KM.

"Dugovanja javnih zdravstvenih ustanova Srpske, prema podacima dobijenim od Poreske uprave po osnovu poreza i doprinosa na 31. decembar 2015. godine i dobijenim od istih po drugim osnovama /kreditna zaduženja/ na dan 31. oktobar 2015. godine za poreze i doprinose iznose 216 miliona KM, a po drugim osnovama 296 miliona KM. Ovim dolazimo do cifre od 513 miliona KM koja predstavlja ukupna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova na kraju 2015. godine. Najveći dužnici su bolnice i domovi zdravlja", rekao je Borenović.

On je istakao da narodne poslanike, na osnovu ove interpelacije, interesuju odgovori na pitanja "zašto su dugovanja javnih zdravstvenih ustanova po osnovu doprinosa za PIO deset puta veća nego 2012. godine i iznose preko 113 miliona KM, zašto većina ovih ustanova ne izmiruje utvrđene obaveze o odgođenom plaćanju poreskog duga – reprogramu, zašto su potraživanja FZO 280 miliona KM i zašto je stanje u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja najgore u istoriji Srpske, kao i odnos broja radnika i penzionera, te odnos broja osiguranika i broja korisnika PIO".

"Zašto je materijalni položaj penzionera u Srpskoj najgori u regionu, zašto konstantno raste deficit Fonda PIO, zašto postoje neuplaćeni doprinosi za PIO od gotovo pola milijarde KM i da li je prelazak Fonda PIO na trezorski sistem poslovanja riješio problem isplate penzija iz doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje", rekao je Borenović.

On je u vezi sa reformom zdravstva u Srpskoj ocijenio da Vlada nije reagovala na značajna dugovanja javnih zdravstvenih ustanova Srpske niti na neplaćanje dospjelog reprograma dugovanja.

Borenović je naveo da su neophodne korjenite promjene u načinu funcionisanja u svim segmentima ekonomsko-socijalnog sistema koji bi dali odgovore i efekte neophodne da bi se status penzionera popravio.

 

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog