EU integracije BiH

Vjerske zajednice da iskoriste uticaj za uspostavljanje povjerenja u BiH

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa posebnim izaslanikom za promicanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja izvan Evropske unije Janom Figelom.

Figel je tom prilikom posjetio na podršku koju zvaničnici Evropske unije iskazuju Bosni i Hercegovini u procesu pridruženja.

“U tom procesu sve zajednice, uključujući vjerske, imaju svoju ulogu”,rekao je Figel ističući da vjerske zajednice mogu pomoći u izgradnji povjerenja u zemlji.

Ministar Adil Osmanović izrazio je zahvalnost predstavnicima Evropske unije za podršku u procesu priključenja EU i istakao očekivanja da će donosioci odluka u BiH znati da iskoriste preporuke i jasne poruke koje doleze iz Evrope.

“U ovom procesu, i u savremenom BiH društvu,  svoju ulogu traže i vjerske zajednice. Naše društvo još pokušava da pronađe liniju gdje staje religija a počinje politika”, rekao je Osmanović. Naglasio je da vjeske zajednice mogu doprinijeti uspostavljanju boljeg razumjevanja koje je neophodno za donošenje odluka u oblastima gdje je konsenzus neophodan.

Evropski izaslanik za promicanje slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja izvan Evropske unije Jan Figel u okviru posjete Bosni i Hercegovini, učestvovao je u radu okruglog stola  na temu „Religije i sekularnost u novim odnosima“ koji je organizovao Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog