Sport

Navijač Crvene Zvezde prodaje sjedište sa maksimirskih nereda 1990. godine

Navijač Crvene zvezde, na aukciji putem interneta, prodaje dio stolice sa čuvene (i ni po čemu dobrom poznate) utakmice između zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde 1990. godine na stadionu Maksimir.

Sa meča, neodigranog zbog velikih navijačkih nereda, građanin iz Subotice ponio je rekvizit za koji kaže da mu je spasao život 13. maja 1990. godine tokom velikog sukoba sa pristalicama Dinama.

Baš tom stolicom, navodno, se pomenuti navijač Zvezde branio od kamenica hrvatskih navijača, a sada je odlučio da je proda za 24.000 dinara.

"Tog dana, još kao pitomac Vojne gimnazije u Zagrebu, otišao sam sa drugarima na tribinu nekoliko sati prije početka utakmice. Prvo je poletio sladoled ka nama od strane navijača Dinama, koji su bili smješteni na istoj tribini, ali iznad nas i odvojeni nekakvim limenim pločama. Preletjela je i plastična flaša. Delije su počele da lupaju po onim limenim pločama, a one su postepeno popuštale. Grupa navijača Dinama je nekako uspjela da napusti taj dio tribine iznad nas i mi smo ovladali cijelom sjevernom tribinom", opisuje svoj predmet izvjesni Miodrag na aukciji specijalizovanog sajta "Kupujem-prodajem".

Dalje dotični gospodin opisuje da je, nakon što je revolitran gađanjem kamenica navijača Zvezde sa "istoka" i "zapada", počeo da kida sjedišta zajedno sa ostalim pristalicama beogradskog kluba.

"To smo radili malo iz objesti, ali i da se zaštitimo od kamenja kojim su nas gađali. U čitavom tom metežu napustili smo Maksimir, prvo dok se nije otključala kapija zaklanjajući se iza povećeg drveta, nas dvadesetak (lično braneći se ovim sjedištem od kamenica koje su i dalje padale sa zapadne tribine). Sjedište je "prokrijumčareno" ispod jakne do sobe, pa nakon toga i do kuće mojih roditelja. Sve ove godine je putovalo gdje god da sam službovao (Priština, Niš, Užice, Apatin i sada je u Subotici) kao draga uspomena... Vjerujem da je jedino sa tog događaja", zaključuje Subotičanin.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog