Republika Srpska

Saradnja sa Svjetskom bankom na realizaciji energetskih projekata u Srpskoj

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić razgovarao je danas u Banjoj Luci sa predstavnicima Svjetske banke o mogućnostima saradnje na realizaciji energetskih projekata u Republici Srpskoj.

Ministar je upoznao predstavnike Svjetske banke sa aktuelnim projektima u Srpskoj koji su u fazi realizacije i predstavio nove projekte u kojima je moguće ostvariti saradnju. 

„Na više lokacija u Republici Srpskoj ostvarene su značajne investicije u oblasti energetike i resorno ministarstvo će pružiti punu podršku da se takav trend njeguje i razvija i u budućnosti“, naglasio je ministar Đokić i dodao da se intenzivno radi na razvoju projekata čiji je nosilac Elektroprivreda Republike Srpske. 

Predstavnici Svjetske banke su istakli da su zainteresovani za izradu studije kompletnog sliva rijeke Drine, čime će identifikovati kriterije mogućeg finansiranja, te iskazali spremnost da pruže tehničku pomoć u vezi sa optimizacijom proizvodnje električne energije na Gornjoj Drini.

Teme razgovora bile su i procedure u vezi sa Zakonom o električnoj energiji i prirodnom gasu, Strategijom razvoja energetike Republike Srpske, što je u skladu sa smjernicama energetske politike Evropske Unije, te razvoju tržišta električne energije. 

„Ulaganja u energetski sektor i njegov razvoj doprinose stabilnom trendu rasta i razvoja ekonomije Republike Srpske i naše ministarstvo je snažno opredijeljeno za politiku saradnje i učešće u reformskim procesima, uz poštovanje ustavnih nadležnosti“, zaključio je ministar Đokić.  

Sastanku sa predstavnicima Svjetske banke prisustvovali su i predstavnici Mješovitog holdinga „Elektroprivreda Republike Srpske“. 

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog