Republika Srpska

Mitrović: IFAD projekat obuhvata sve lokalne zajednice u Srpskoj

U Bijeljini je danas predstavljen projekat razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima, koji finansira Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede /IFAD/ i koji će, za razliku od dosadašnjih, obuhvatiti sve lokalne zajednice u Srpskoj.

Direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stefan Mitrović rekao je novinarima da se ovakvi projekti sprovode već 20 godina. 

"Projekat se odnosi na kompletno područje Srpske i treba da pomogne malim poljoprivrednim proizvođačima, kako bi nivo proizvodnje podigli na viši nivo", naveo je Mitrović. 

On je istakao da je prethodni projekat, koji se odnosio na razvoj poslovanja na selu, obuhvatao samo 20 lokalnih samouprava u Republici Srpskoj. 

"Tada nismo mogli da pomognemo svima koji su to željeli. Sada nemamo taj hendikep i imaćemo mogućnost da svima, na teritoriji cijele Srpske, pomognemo putem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede i kroz ovaj projekat koji traje pet godina, sa mogućnošću produženja za još pet godina", naglasio je Mitrović. 

On kaže da će prvo biti formirani klasteri, zavisno od područja, a nakon toga biće poznat i konačan broj korisnika sredstava. 

Menadžer projekta Razvoja konkurentnosti u poljoprivredi Dragan Vučković rekao je da se ovaj projekat odnosi prije svega na povezivanje proizvođača sa otkupljivačima i tržištem, što je kompleksan poduhvat. 

"Do sada smo sprovodili mnogo projekata, a ovo je šesti IFAD projekat u Republici Srpskoj i sedmi u BiH. Svi su usmjereni na nerazvijene opštine i područja", naveo je Vučković. 

 

Izvor: srna

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog