Vijesti

Vlada će pomoći izbjeglim Srbima u vezi sa registracijom nekretnina u FBiH

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će, zbog nezadovoljstava izbjeglica i raseljenih lica sa teritorije Federacije BiH /FBiH/, koja polažu pravo na priznavanje vlasništva na nekretninama u katastarskim opštinama za koje je najavljena uspostava i zamjena zemljišne knjige, Vlada pomoći da se zaštiti njihovo pravo na imovinu.

"Evidentne su brojne negativne reakcije izbjeglih i raseljenih lica koji zahtjevaju da se zaštiti njihovo pravo na imovinu i Vlada je odlučila da im pomogne", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da bi s tim ciljem, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove ustupila kancelarije područnih jedinica, te obezbijedila stručnu pomoć iz pravne i geodetske oblasti na području opština Mrkonjić Grad, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Nevesinje i Zvornik, gdje će biti predviđena mjesta za besplatnu pravnu pomoć.

"Zato je Vlada Republike Srpske dala saglasnost za zaključivanje Protokola o saradnji između Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, kojim bi bilo regulisano pružanje stručne pomoći izbjeglim i raseljenim licima u postupku uspostave ili zamjene zemljišne knjige na teritoriji FBiH", pojasnila je predsjednica Vlade Republike Srpske.

"Podsjetiću da je Klub poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata uputio Ustavnom sudu BiH Zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zemljišnim knjigama FBiH u kojem je ukazano na štetne posljedice do kojih bi dovela primjena osporenog Zakona, u smislu omogućavanja preknjižavanja imovine i legalnog raspolaganja novih vlasnika. Kako Zakon propisuje procedure kojima se nesumnjivo krše imovinska prava građana, Ustavnom sudu upućen je i zahtjev za donošenje privremene mjere kojom će se obustaviti primjena ovog zakona do okončanja postupka po Zahtjevu za ocjenu ustavnosti", naglasila je Cvijanovićeva.


Izvor: rtrs

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog