Svijet

Sinoć u Njujorku dodijeljene Pulicerove nagrade (FOTO)

Na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku sinoć su objavljeni dobitnici Pulicerovih nagrada za novinarstvo i umjetnost.

Pulicerovu nagradu za muziku dobio je reper Kendrik Lamar za album "DAMN", i to je prvo neklasično džez djelo kojem je dodijeljena ova nagrada. 


Lamar pjeva o tome kako je biti crnac, uličnom životu, policijskom nasilju, preživljavanju, a hvaljen je za dubok lirski sadržaj svojih pjesama, svoje nastupe i svoj duboki miks hip-hopa, izgovorenih reči, džeza, soula, fanka, poezije i afričkih zvukova. Odbor Pulicerove nagrade saopštio je da njegov album predstavlja kompleksnost afroameričkog i američkog života.

Agencija Rojters osvojila je Pulicera za najbolju fotoreportažu i internacionalno izvještavanje. Četiri fotografije od zaslužnih za prestižnu nagradu su djelo bh. fotografa Damira Šagolja.

"Svi mi volimo nagrade, ali posebno volim ove neke koje nisu za neki "incident". Ne za najbolju fotografiju, incident, sportski događaj, nego za najbolji rad u određenom vremenskom periodu. Nagrade koje to podrazumijevaju su mi značajnije, nego one koje su doza neke sreće ili trenutne inspiracije", kazao je Šagolj.

Najprestižnija nagrada američkog novinarstva dodijelila je priznanje agenciji Rojters za priču u kojoj su objelodanili brutalne metode policije Filipina i za fotoreportažu za vrijeme izbjegličke krize Rohingya muslimana u Bangladešu i Mijanmaru.

U oblasti novinarstva, Njujork Tajms i Vašington Post dobili su Pulicera za priču o seksualnom nasilju u SAD-u i umješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

 

Izvor: nedeljnik/N1
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog