Sport

Bogdanu Tanjeviću Državna nagrada za sport za 2017.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović uručio je Državnu nagradu za sport za 2017.godinu legendarnom košarkaškom treneru Bogdanu Tanjeviću.

“Predstavlja mi zadovoljstvo dodijeliti državnu nagradu za sport BiH košarkaškom velikanu, poštovanom i uvaženom stručnjaku svjetskog ranga. Svima nam je poznato da je KK Bosna u sezoni 1978/79 osvojio naslov šampiona Evrope i učinio nas najponosnijim narodom na svijetu. Tanjević je tada, a i godinama poslije, pokazao kako izvanredno košarkaško znanje i entuzijazam s kojim ide u svaku utakmicu mogu donijeti veliki rezultat”, rekao je tom prilikom ministar Osmanović.

Državna nagrada za sport najviše je priznanje koje Bosna i Hercegovina dodijeljuje za izuzetno uspješan rad u oblasti sporta, a Tanjeviću je dodijeljena za izuzetan doprinos u razvoju sporta i afirmaciju Bosne i Hercegovine.

“Mislim da oni koji su dali ogroman doprinos sportu u BiH i šire, nisu dovoljno zaštićeni nekakvim, barem malim sportskim penzijama, koje je većina zemalja u našem okruženju obezbijedila. Većina igrača s kojima sam sarađivao su zaštićeni s tom penzijom da mogu pristojno da žive. U svakom slučaju volio bih da se na neki način da znak i novim generacijama da će država, kanton i grad voditi računa o njima kada prestanu da igraju”, rekao je Tanjević.

Ministar Osmanović iskoristio je priliku da još jednom apeluje na sistemsko rješavanje finansiranja sporta. Izrazio je očekivanje da će i današnji događaj biti podstrek da se svi odgovornije uključe u stvaranje ambijenta koji će za BiH iznjedriti nove sportske velikane.

Bogdan Tanjević rođen je 13. februara 1947. godine u Pljevljima. Trenersku karijeru je počeo veoma mlad u 24. godini u KK Bosna s kojim je 1979. godine postao prvak Evrope. Sa sarajevskim klubom osvojio je i dva naslova šampiona SFR Jugoslavije. Osvajao je i nacionalna prvenstva Italije, SR Jugoslavije, Francuske i Turske. S reprezentacijom Italije bio je prvak Evrope 1999. godine, a s Turskom vicešampion svijeta 2010. Osim dvije spomenute reprezentacije vodio je još juniorsku i seniorsku selekciju SFR Jugoslavije i seniorsku Crne Gore. Trenirao je veliki broj klubova, a izdvajaju se Olimpia Milano, Limoges, Budućnost, ASVEL, Virtus Bologna i Fenerbahce. 

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog