Društvo

Kako su rangirani nezavisni portali u Republici Srpskoj?

Renomirani analitčki sajt Alexa (Alexa.com) koji je produžnica američke kompanije Amazon, prikuplja komercijalne podatke o popularnosti i posjećenosti internetskih stranica u svijetu i analitički ih tumači.

U nedostatku zvaničnih mjerenja, u Bosni i Hercegovini se ovaj alat jako često koristi u svrhu prikupljanja informacija o rangu internet portala.

Istražili smo koji su to nezavisni informativni portali koji su najbolje rangirani prema Alexi, odnosno portali iza kojih ne stoje redakcije štampanih ili elektronskih medija sa sjedištemu BiH ili zemljama regiona i u kojima su zaposlene desetine novinara.


Tako se naš portal Frontal pored velike konkurencije našao na 548. mjestu najbolje rangiranih u Bosni i Hercegovini prema Alexi, ostavljajući za sobom mnoge poznate internet portale. 

Iz mjeseca u mjesec portal Frontal napreduje i utvrđuje svoje mjesto na medijskom nebu BiH.

Prema Alexi najbolje rangiran nezavisni portal u BiH, sa sjedištem u Republici Srpskoj je Buka koja se nalazi na 71. mjestu. Od ostalih nezavisnih informativnih portala tu su banjaluka.com 195. mjesto, capital.ba 724., banjaluka.net 961. i mojahercegovina.com koja se nalazi na 1, 105. mjestu.

Internet strateg i konsultant, te jedan od vodećih regionalnih stručnjaka u oblasti internet savjetovanja, Dragan Varagić ističe da Alexa  nije toliko pouzdana alatka zbog mogućnosti hakovanja.

„Alexa nije toliko naročito pouzdana alatka za merenje posvećenosti web sajtova. Razlog za to je što je tokom vremena ova alatka više puta hakovana, odnosno neki web sajtovi su na ovoj listi mnogo bolje plasirani nego što je to realno“, rekao je Varagić.

On smatra da je u posljednje vrijeme mnogo bolje u svrhu mjerenja posjećenosti sajtovima koristiti alatku similarweb.com.


Prema similarweb sajtu portal Frontal se našao na 1, 269. mjestu.

Situacija je nešto drugačija i sa ostalim portalima pa je tako portal Buka na 109. mjestu, banjaluka.com na 245., capital.ba na 809., banjaluka.net na 1,591. i mojahercegovina.com na 1, 415. mjestu.

Portal Buka je i prema Alexi ali i prema similarweb sajtu najbolje pozicioniran nezavisni informativni portal sa sjedištem u Republici Srpskoj.

Interesantno je da je sajt Vlade Republike Srpske (vladars.net) prema Alexi na 374. mjestu, dok je prema similarweb sajtu na nešto boljoj poziciji, tačnije na 281. mjestu.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog