Republika Srpska

Vujičić: Za zaposlenje 4.200 lica planirano 14.700.000 KM

U ovoj godini planirano je 14.700.000 KM za šest programa zapošljavanja u okviru kojih bi trebalo da bude zaposleno do 4.200 lica, rekao je direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić.

Vujičić je naveo da je ove godine uveden projekat zapošljavanja u privredi posredstvom podsticaja, za koji je planirano pet miliona KM, a u okviru kojeg će biti regresirani doprinosi za sve poslodavce u realnom sektoru koji su zaposlili radnike u prošloj godini.

Svake godine realizujemo projekat "Zajedno do posla", namjera je da sa milion KM zaposlimo 160 lica. Za projekat sticanja prvog radnog iskustva namijenili smo pet miliona KM i obuhvatili više od 900 lica, a sastoji se iz dvije komponente - zapošljavanje djece poginulih boraca i pripravnika - rekao je Vujičić nakon sjednice Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje.

On je podsjetio da se svake godine realizuje i projekat zapošljavanja Roma, te naveo da će se raditi i na projektu obuke za prekvalifikacije i dokvalifikacije radnika.

Prema njegovim riječima, programi će biti objavljeni danas na zvaničnoj stranici Zavoda, a od ponedjeljka, 23. aprila, nezaposleni i poslodavci mogu aplicirati za projekte za zapošljavanje.

Predsjednik Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Boško Tomić rekao je da je suština programa zapošljavanja smanjiti stopu nezaposlenosti, te zaposliti više od 4.000 lica, od kojih su većina teško zapošljiva, stariji od 40 godina, članovi porodica poginulih boraca, demobilisani borci, osobe sa invaliditetom, žrtve rata.

Tomić je naveo da je u Srpskoj oko 112.000 nezaposlenih.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da će poslodavcima koji zaposle radnike u okviru projekata zapošljavanja u Republici Srpskoj za 2018. godinu biti refundirana sredstva za doprinose.

Programima zapošljavanja i saradnjom sa Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske Vlada pokazuje koliko brine i koliko je posvećena otvaranju novih radnih mjesta i zapošljavanju mladih - naveo je Savanović.

Savanović je naglasio da je Vlada Srpske opredijeljena za otvaranje novih radnih mjesta i razvoj realnog sektora, te da je senzibilna prema nezposlenima, prvenstveno mladima i kategorijama proizašlim iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Planirano je šest programa zapošljavanja, a za njih će biti izdvojeno 14.700 miliona maraka.

Programi će danas biti objavljeni na veb stranici Zavoda za zapošljavanje.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog