Kultura

Promovisan zbornik "Gavrilo u pjesmi oslobođen" Milenka Stojičića

Promocija poetskog zbornika "Gavrilo u pjesmi oslobođen" književnika i priređivača Milenka Stojičića održana je juče u Crvenom salonu Banskog dvora u Banjaluci.

Promocija je upriličena u okviru manifestacije kojom se obilježava stotinu godina od smrti srpskog velikana, borca za slobodu i pravdu.

Gavrilo Princip, najznačajniji srpski heroj 20. vijeka, bio je pripadnik organizacije "Mlada Bosna", a u istoriju se upisao kada je 28. juna 1914. godine, na Vidovdan, u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda. Osuđen je na 20 godina robije, a preminuo je 28. aprila 1918. godine u zatvorskoj bolnici. Kako bi očuvali sjećanje na ovog velikana, priređivač izdanja sabrao je pjesme 60 najistaknutijih pjesnika koji su kroz svoje stihove odali počast ovom istaknutom sprskom heroju. 

Osim Alekse Šantića, Ive Andrića, Miloša Crnjanskog, Matije Bećkovića i ostalih istaknutih srpskih književnika, posebno mjesto u zborniku pripralo je i Gavrilu Mili Pirncipu, pjesniku i potomku čuvenog srpskog heroja. 

Poetski zbornik "Gavrilo u pjesmi oslobođen" priređivača Milenka Stojičića objavljen je u izdanju Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" iz Banjaluke.

 

Izvor: rtrs

 

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog