Sport

Četvrt vijeka od napada na Moniku Seleš (VIDEO)

Prije tačno dvadeset pet godina, 30. aprila 1993. godine, dogodio se napad na Moniku Seleš, tada najbolju teniserku svijeta. Ginter Parh, navijač koji je bio opsjednut teniserkom Štefi Graf, napao je i povredio igračicu rođenu u Novom Sadu na turniru u Hamburgu, tokom meča sa Magdalenom Malejevom.

Parhe je kasnije osuđen, tek uslovno, na dve godine zbog napada nožem.


Svjetski mediji o napadu...

Monika Seleš je imala 19 godina u trenutku napada. Zadobila je ubodnu ranu na leđima, skoro dva centimetra duboku, a dugo poslije napada se nije vraćala na teren.

Pet godina starija Štefi Graf se, u ovom periodu, vratila na svjetski vrh.

Parhe je tokom suđenja priznao da je progonio Seleš, da ju je pratio, da ju je ubo jednom kao i da je namjeravao da to uradi barem još jednom, ali je spriječen.

Napad na Moniku Seleš zauvijek je promijenio način na koji se pristupa obezbjeđivanju sportskih priredbi, na sličan način na koji je to uradio i grozni napad na sportiste na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine.

Seleš je poslije napada javno govorila o tome koliko je njeno samopuzdanje oštećeno. Sa 16 godina je postala najmlađa osvajačica Rolan Garosa u istoriji (1990. godine), da bi 1991. i 1992. godinu završila kao najbolje rangirana igračica na svijetu.

Nakon što je osvojila prvi set protiv Bugarke Magdalene Malejeve, Seleš se odmarala na klupi, kada ju je Parhe napao nožem od 23 centimetra.

Po hapšnjeu kod njega je pronađeno 1.000 maraka i karta za Italiju, gdje je Seleš trebalo da igra naredne sedmice. Policiji u Hamburgu je rekao da je planirao napad sedmicama, ali da je njegova namjera bila da povredi Seleš, ne i da je ubije.

"Ne sjećam se najbolje šta se dogodilo", pričala je Seleš kasnije. „Odjednom nisam mogla da dišem i osjetila sam strašan bol u leđima".

Nevjerovatno, turnir je nastavljen i Štefi Graf je, ironično (ako je to pravi izraz), savladala Aranču Sančes Vikario u finalu.

 

Izvor: RTS 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog