Politika

Venecijanska komisija se uključuje u izmjene Izbornog zakona

Sastanak političkih lidera sa ambasadorkom SAD u BiH Morin Kormak i šefom Delegacije EU Larsom Gunarom Vigemarkom povodom izmjena Izbornog zakona završen je juče bez dogovora i rješenja.

Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsjedništva BiH, najavio je da će se u proces uključiti i Venecijanska komisija.

"Nije pomaka nikakvih bilo, radilo se na usaglašavanju stavova. Atmosfera je bila dobra i bilo je pokušaja da se postigne dogovor. Bit će angažovana Venecijanska komisija, posebno za neke elemente koji su pominjani a koji se tiču evropskih standarda", kazao je Izetbegović, a prenosi N1.

On je dodao da će se komisija uključiti u narednih desetak dana u rješavanje ovog pitanja. Po njegovim riječimja, HDZ insistira na rješavanju pitanja izbora članova Predsjedništva.

Nermin Nikšić iz SDP-a naglasio je i da nije bilo pomaka.

"Nije bilo spektakularnih pomaka. Prvi put sam ja prisustvovao ovom sastanku, razgovori su protekli u korektnom tonu. HDZ je insistirao na rješavanju pitanja Predsjedništva BiH", kazao je.

Sastanku su prisustvovali i politički direktor SDP-a Damir Mašić, predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić i generalni sekretar Zlatko Miletić, član Predsjedništva SBB-a Damir Arnaut, te predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

 

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog