Zanimljivosti

Putin se na inauguraciju dovezao „tenkom“ zvanim „kortež“ (VIDEO)

Vladimir Putin se na predsedničku inaguraciju dovezao specijalnim novim vozilom koje se izašlo iz programa „Kortež“. To je bio i povod da se na društvenim mrežama pojave prvi podaci o lansiranju potpuno nove automobilske marke. Ovaj program, vredan 54 miliona dolara, treba da pokrije potrebe prevoza viskokih državnih funkcionera. Predviđena su četiri vozila – limuzina, sedan, SUV i minivan.

Predsednik Rusije Vladimir Putin dobar je poznavalac auto-industrije ne samo u Rusiji nego i u svetu.

Pre nekoliko godina na njegovu inicijativu pokrenut je program „Kortež“ koji ima za cilj da stvori novi rusku marku automobila dovoljno kvalitetnu, a dovoljno jeftinu da zadovolji sve potrebe državnih službi u Rusiji.

Biće dostupan za kupovinu, pa će svi Rusi koji mogu da ga priušte moći i da ga poseduju. Cena jednog vozila kretaće se od šest miliona do sedam miliona rubalja (oko 90.000 evra).

Međutim, oprema predsedničkog automobila košta mnogo više pa se oko njegove cene još licitira, a i nemoguće je naručiti takav automobil.

Snabdeven je Ve-12 motorom sa dva turbo punjača. Opremljen je najvišim paketom zaštite, ima sisteme za preživljavanje, ali i za hitno evakusanje putnika.

U njegove gume možete otvoriti rafalnu paljbu, a da one budu u funkciji da vas izvuku iz najteže situacije.

Planira se da se godišnje za visoke državne činovnike proizvede od 150 do 200 automobila, a do 2020. sa trake bi trebalo da izlazi više hiljada raznih modela tog automobila.

Inženjerskim radom na ovoj limuzini upravlja konzorcijum ruskih proizvođača automobila, uključujući „Solers“, GAZ, „Kamaz“ i „ZiL“.

Video pogledajte OVDJE.

 Izvor: RTS

 

Twitter
Anketa

Koji od navedenih gradova/opština u BiH biste najradije posjetili?

Rezultati ankete
Blog