Republika Srpska

Prodaja stanova raste samo na papiru

U prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isti period 2017. godine broj prodatih novih stanova u Republici Srpskoj veći je za 82 odsto, a u odnosu na prosječan broj prodatih novih stanova u 2017. godini manji za 3,6 odsto.

Na osnovu ovih podataka Republičkog zavoda za statistiku RS moglo bi se reći da je došlo do velikih promjena na tržištu, međutim stvarnost je potpuno drugačija. Ogromno povećanje prodaje novih stanova posljedica je toga da je 2014. i 2015. godine praktično bilo obustavljeno izdavanje građevinskih dozvola i da su investitori i građevinci koji su pravili zgrade tek sada praktično dobili svu potrebnu dokumentaciju i mogli fakturisati prodaju. Suština je u tome da su stanovi koji su sada ušli u statistiku prodavani tokom 2016. ili 2017. godine, a da su prodavci tek u prva tri mjeseca dobili upotrebne dozvole i prijavili prodaju stanova.

"Stanje na tržištu je manje-više isto kao i prethodnih godina. Možda ima blagog povećanja prodaje stanova, ali ne toliko koliko govore podaci Republičkog zavoda za statistiku", rekao je Marko Knežević, vlasnik građevinske kompanije "Knežević entering".

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, korisna površina prodatih stanova u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na isti period 2017. godine veća je za 96 odsto i u odnosu na prosječnu korisnu površinu u 2017. godini veća je za 4,6 odsto. Prosječna cijena prodatih novih stanova u prvom tromjesečju 2018. godine u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2017. godini viša je za 3,4 odsto u odnosu na prvo tromjesečje 2017. godine i niža je za 3,6 odsto.

 

Izvor: Nezavisne
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog