Zanimljivosti

Kako će izgledati prva "zelena zgrada" u Srbiji (VIDEO)

Na beogradskom Zelenom vencu priprema se gradnja prve "zelene zgrade" u Srbiji. Njemački investitor "Štatverk", koji u taj projekat ulaže 30 miliona evra, predstavio je idejno rješenje. Taj zeleni kompleks ujedno će biti i balkanski Eko-centar.

Na Zelenom vencu oživeće "planina". Tako je bar zamislio kretivni tim srpskih arhitekata – 5.368 kvadratnih metara sivih fasada i krova, bivše zgrde Beobanke, prekriće zelenilo. A biljke su kažu, već testirane.

"One će u okviru projekta biti postavljene u zavisnosti od strana svijeta, zbog osunčanja jer biljke ne podnose jednako dobro osučane i neosučane dijelove objekta. Pored toga biće pozicionirane po visini objekta u odnosu na njihovu otpornost na vjetar", navodi arhitektkinja Sara Petrović.

Zelena zrada je i potpuno tehnološki inovativna i energetski efikasna.

"Ovo rješenje podrazumijeva korišćenje obnovljivih izvora energije i smanjivanje potrošnje energije i ne samo u eksploataciji već i u izgradnji objekta. Konzole koje su predviđne na idejnom rješenju služe kao bioklimatska barijera između spoljnog i unutrašnjeg prostora", objašnjava arhitekta dr. Miodrag Grbić.

Cijeli zeleni kompleks imaće 30.000 kvadratnih metara. Pored poslovnog prostora, biće i hotel i javna garaža.

Zelena zgrada u centru srpske prestonice je i Eko-centar za Balkan, koji je namijenjen prvestveno mladim naučnicima ali i svim drugim koji se bave istraživanjem u oblasti ekologije i energetske efikasnosti.

Njemački investitor od ovog mjeseca pribavlja dozvole za gradnju a već je tražio da kupi i zgrade EPS-a i Poreske uprave.

"Mi bi željeli da prvo objedinimo arhitektonsku cjelinu sa susjedna dva objekta kako je i bilo u inicijalnom projektu 'Enegoprojekta' kada je ovu zgradu 60-ih godina projektovao za sopstvene potrebe", navodi Tamara Marković, saradnica za odnose sa javnošću u kompaniji "Štatvork".

Zeleni soliter imaće 13 spratova a na krovu je planiran vidikovac za panoramsko razgledanje Beograda koji će biti otvoren za sve posjetioce.

 

Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Koji od navedenih gradova/opština u BiH biste najradije posjetili?

Rezultati ankete
Blog