Zanimljivosti

Grobnica u Viminacijumu otvorena pred kamerama RTS-a (VIDEO)

Da je otkriven još jedan sarkofag u Viminacijumu i nije neka vijest. Ima ih na hiljade. Ali ovo je grobnica koja je vijekovima netaknuta i prvi put je otvorena pred kamerama RTS-a.

U protekle tri decenije u Viminacijumu je otkriveno više od 13.000 grobova i skoro svi su bili opljačkani. Pronaći nedirnuti sarkofag, san je svakog arheologa.

„Rijetki su zaista sarkofazi, ne samo kod nas nego i na drugim mjestima, koji nisu opljačkani još u antičko doba. Prosto imali su bogate priloge, u njima se sahranjivao gornji srednji stalež, onaj koji je imao itekako novca“, objašnjava Dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU.

Pretpostavlja se da je sarkofag iz 3. vijeka. U njemu su pronađene zlatne minđuše i perle, staklene posude, igle, novčić... Sve to pomoći će arheolozima da osvijetle porijeklo i život pokojnika.

„Jedno od toga je igla od gagata, koji je izuzetno rijedak materijal, koji je zgodan za datovanje i koji ima svoju priču, jer su se sa njime sahranjivale žene određene starosne kategorije“, kaže arheolog Ilija Danković.

„Znamo da su sahranjena dva pokojnika. Antropolozi su nam već rekli – jedan koji je u stvari stariji gospodin, a mlađa ženska osoba je pored njega. Dakle, da li možemo da govorimo o nekom ljubavnom i drugom spoju iz tog života od prije nekih dvije hiljade godina“, dodaje direktor Korać.

Pred arheolozima je sada najosjetljiviji, ali i najzanimljiviji dio posla – analiza svakog pronađenog predmeta i njegovo uklapanje u veliku slagalicu tajni Viminacijuma.

 

Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog