Region

Turske investicije Srbiji, BiH dobija podršku

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan održaće 20. maja ove godine predizborni skup AK partije u glavnom gradu BiH.

Sve više se u BiH mogu čuti komentari kako Republika Turska samo politički podržava BiH, dok novac direktno investira u susednu Republiku Srbiju, piše Klix.

Brojni bh. državljani smatraju kako BiH nema nikakve direktne koristi od političke podrške Turske, odnosno da niko u zemlji ne živi bolje jer zvanična Ankara podržava teritorijalni integritet i suverenitet.

Turski predsjednik, piše portal, razočarao je dio državljana BiH koji vjeruju u mit kako je BiH najvažnija zemlja Turskoj na Balkanu izjavom da je to ipak Srbija. Erdogan je rekao i da je trgovinska razmjena Turske i Srbije u prošloj godini iznosila više od milijardu dolara te da je trenutni cilj povećanje na dve milijarde dolara.

Na tržište Turske u 2017. godini najviše se izvozilo iz BiH: Ulje od sjemena suncokreta (146,28 miliona KM), goveđe meso, svježe ili rashlađeno (47,39 miliona KM), brašno od pšenice (45,76 miliona KM), čelik (34,07 miliona KM) .

U 2017. godini iz Turske su se najviše uvozili kostimi, kompleti, jakne, sakoi (17,02 miliona KM), T majice, majice bez rukava i sl. (16,22 miliona KM), monitori i projektori (14,98 miliona KM), monofilamenti bilo koje dimenzije (13,49 miliona KM) i lijekovi (13,13 miliona KM).

Prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH (CBBH), u periodu od maja 1994. do decembra 2016. godine, investicije iz Republike Turske u BiH iznosile 389,5 miliona KM (199,1 milion evra). Turska se nalazi na jedanaestom mjestu na listi zemalja najznačajnijih stranih investitora u BiH s učešćem od 3 posto u ukupnim investicijama u BiH.

 

 

Izvor: Nezavisne
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog