Vijesti

Poznata trasa prve faze autoputa Banjaluka-Novi Grad

Poznata je trasa prve faze autoputa Banjaluka-Novi Grad, od Banjaluke do Prijedora. Dužinom od 42 kilometra prolaziće ispod Kozare.

Nakon završetka projektne dokumentacije počeće eksproprijacija. Od izgradnje autoputa građani, ali i lokalne zajednice na sjeverozapadu Srpske, mnogo očekuju.

Od tri ponuđene izabrana je najpogodnija trasa. Ona će prolaziti brdovitim terenom, kroz naselja Kuljani, Barlovci i Ramići, gdje bi bio izgrađen i prvi tunel na autoputu, zatim prema Cerićima i dalje ka Potkozarju, Omarskoj i Kozarcu, u kojem je predviđeno ukrštanje sa postojećim magistralnim putem.

 

Novi autoput, Prijedor će obilaziti sa sjeverne strane. Pripreme za eksproprijaciju zemljišta planirane su odmah nakon izrade projektne dokumentacije, a poznata je i okvirna cijena za otkup zemljišta.

"Prema dosadašnjim iskustvima, prilikom izgradnje autoputeva E661 Gradiška-Banjaluka, i "9. januar" Banjaluka-Doboj, prosječna cijena eksproprijacije zemljišta vjerovatno će iznositi oko milion KM po kilometru", navode iz preduzeća Autoputevi Republike Srpske.

Mještani naselja kroz koje će proći autoput spremaju se za prodaju zemljišta, ali i mnogo očekuju od autoputa.

Pregovori o izgradnji sa kineskom kompanijom Čajna Šandong internešnal u završnoj su fazi. Formiran je i pregovarački tim Vlade, a konačna rješenja i detalji biće poznati uskoro. Izgradnja i modernizacija putne infrastrukture jedan je od prioriteta Srpske u narednom periodu.

- Autoput prema Prijedoru i Novom Gradu je prioritet. Takođe, i zaobilaznica oko Banjaluke i Mliništa, kao i koridor PetCe čija dionica počinje da se radi na jesen. Tu je i put od Vukosavlja prema Brčkom, te od Brčkog prema Bijeljini i granici sa Srbijom - navodi ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić.

Pored izgradnje autoputa od Banjaluke do Prijedora, u planu je i brzi put od Prijedora do Kozarske Dubice. Putna povezanost sa Evropskom unijom iz dva pravca, od velikog je značaja za Prijedor, ali i čitavu regiju.

- Poboljšaće se protok i roba i ljudi, a to je svakako nada za prijedorsku regiju i sve opštine ove regije - ističe gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

Uporedo sa autoputem biće rekonstruisana i pruga od Banjaluke preko Prijedora i Novog Grada, do granice sa Hrvatskom. Vrijednost ove investicije procijenjena je na oko 241 milion KM, a nadležni očekuju da će to biti još jedan iskorak u razvoju ovog dijela Srpske.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog