Banja Luka

Obilježeno 26 godina od stradanja 12 banjalučkih beba

Dan sjećanja na 12 beba postao je 22. maj. Dan kada su tuđom greškom nevina djeca izgubila bitku za životom.

Polaganjem vijenaca i cvijeća, danas je u Banjaluci obilježeno 26 godina od smrti 12 beba.

1992. godine u Kliničkom centru Banjaluka rođeno je 14 beba kojima je bio neophodan kiseonik. Zbog neprijateljskog okruženja kiseonik nije mogao biti dopremljen kopnenim putem, niti vazdušnim zbog zabrane Savjeta bezbjednosti UN-a za letove nad BiH. 12 beba je umrlo zbog nedostatka kiseonika. 13 beba Slađana Kobas umrla je 13 godina kasnije, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život. 

Željka Tubić, sekretar Udruženja „12 beba“ u svom obraćanju poručila je da se nedužna djeca nikome ne praštaju, pa tako ni majke ne mogu da oproste Savjetu bezbjednosti UN-a jer su znali da svojom zabranom ubijaju nevine, tek rođene bebe.

„Uz sav bol i tugu, mi majke osjećamo i ponos. Ponosne smo na naše male heroje koji su svojim stradanjem bili motiv da tek osnovana Vojska Republike Srpske krene u svoju odlučujuću i najčasniju bitku, proboj koridora koji se od tada zove Koridor života“, kazala je Tubić i dodala da „dok se sjećamo naših zvjezdica one će i da žive“.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je ovo univrzalni primjer nečovještva i zločina, i da su moćnici tog vremena čineći taj zločin pokrenuli spiralu mnogih drugih zločina koji su se dešavali i danas se dešavaju.

„Matrica je skoro pa ista. I danas negdje u svijetu djeca tek rođena ili ona malo veća, stradaju zato što se na globalnom nivou uvijek i iznova vode bitke na nivou principa, a naše bebe ovdje su vodile svoje životne bitke. Pokojni patrijarh Pavle je rekao da kada umre dijete umre čitav svijet, koliko je svjetova umrlo samo ovdje i da li je moguće obnoviti svijet i povjerenje. Da li je moguće opraštati u uslovima kada ne možete da nađete nijedan razlog da biste to učinili“, kazao je predsjednik Dodik.

On je naglasio da smo i danas svjedoci da Savjet bezbjednosti nije promijenio svoju matricu osude Republike Srpske i srpskog naroda.

„Samo prije nekoliko godina trebali smo da svjedočimo činjenici da je Velika Britanija pokrenula zahtjev da se Srbi proglase genocidnim narodom prošlog vijeka i da samo zahvaljujući vetom Rusa to nije urađeno. To moramo da znamo. Moramo da znamo sve o nama, jer nemoguće je da neko sa strane zna više od 12 beba stradalih zbog činjenice da nije bilo kiseonika. Neka je slava bebama!“, rekao je Dodik.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su najviši zvaničnici Republike Srpske kao i brojni građani Banjaluke. Vijence su položili majke 12 beba, predsjednik Republik Srpske Milorad Dodik, delegacija Vlade RS, Delegacija republičke i gradske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Dijana Čekić, Delegacija Grada Banjaluka, generalni konzul Vladimir Nikolić u ime Republike Srbije i mnogi drugi.

 

Frontal/D.S.

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog