Vijesti

Obilježavanje 26 godina od zločina nad Srbima u Bradini

Liturgijom i parastosom u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje u crkvenoj porti, u Bradini će danas biti obilježeno 26 godina od zločina koji su nad Srbima u ovom konjičkom selu počinile muslimanske i hrvatske snage.

Na najbrutalniji način 25. maja 1992. godine u Bradini je ubijeno 48 srpskih civila, a preostali su odvedeni u logore ili protjerani, njihova pokretna imovina opljačkana, a kuće i Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni.

U logorima su život izgubila još 22 stanovnika Bradine, dok se za pet još traga.

Preživjeli raseljeni Srbi iz Bradine svake godine u maju dolaze iz svih dijelova Republike Srpske i Srbije, a nerijetko i iz prekookeanskih zemalja, u obnovljenu crkvu da bi odali počast stradalima i podsjetili na zločine koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane, Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, policije i muslimanskih paravojnih formacija.

Prema riječima paroha konjičkog jereja Milana Bužanina, predsjednik Republike Srpske Molorad Dodik pokrovitelj je i ovogodišnjeg okupljanja u Bradini, koje će biti održano uz pomoć Vlade Republike Srpske, opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, ali i mnogih pojedinaca.

"Uz nekadašnje stanovnike Bradine koji se svake godine okupljaju ovim povodom, očekujemo predstavnike institucija Republike Srpske, grada Istočnog Sarajeva, istočne Hercegovine, kao i predstavnike Srba u institucijama BiH, Federacije BiH, udruženja logoraša i porodica stradalih", rekao je jerej Bužanin Srni.

On podsjeća da u Bradini nakon rata živi svega dvoje Srba, iako je riječ o selu koje je prije sukoba bilo naseljeno većinski srpskim stanovništvom.

"Јednom godišnje, za obilježavanje godišnjice stradanja Srba u Bradini u obnovljenoj crkvi služi se liturgija i u septembru u grobljanskoj kapeli", rekao je Bužanin, konstatujući da na području konjičke parohije nema većih problema, ali da stanje nije ni sjajno, jer nema pravoslavnog stanovništva.

Paroh konjički naveo je da će obilježavanje stradanja Srba u Bradini početi u 10.00 časova služenjem liturgije, zatim će u 11.30 časova biti služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježje u crkvenoj porti, nakon čega je predviđen ručak za sve prisutne.

Za zločine u Bradini pravosuđe BiH do sada nije nikoga osudilo.

Miralemu Maciću Sud BiH sudio je po optužbi da je u maju 1992. godine, kao rezervni policajac Stanice javne bezbjednosti Konjic, u Bradini ubio trojicu Srba i učestvovao u maltretiranju i mučenju srpskih civila, ali je suđenje obustavljeno nakon što je Macić umro u januaru 2012. godine.

Sud BiH potvrdio je u martu ove godine optužnicu protiv 12 lica, bivših komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane, HVO-a, policije i muslimanskih paravojnih formacija, optuženih za zločine počinjene 1992. i 1993. godine nad srpskim civilima na području Konjica, Bradine i okoline.

Optuženi su Esad Ramić, Šefik Nikšić, Adnan Alikadić, Mitko Pirkić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Almir Padalović, Enes Јahić i Agan Ramić.

Oni su optuženi za napade i ubistva više desetina srpskih civila, oba pola, među kojima je bilo djece i starijih osoba, te mučenja, zlostavljanja, nečovječna postupanja, protivpravna zatočenja većeg broja Srba iz Konjica i okolnih sela Bradina, Cerići, Zukići, Brđani, Džepi, Zagorice, Hum, Blace, Nevizdraci, Donje Selo, Vrdolje, Živanja, Sitnik, Bjelovčina, Zabrđani, Bijela.

U optužnici se navodi da je veliki broj srpskih civila sa ovog područja nezakonito uhapšen i odveden u logore na području Konjica, gdje je nastavljeno njihovo mučenje i zlostavljanje.

U Sudu BiH 2. aprila u predmetu "Esad Ramić i drugi" održano je ročište za izjašnjenje o krivici na kojem su se optuženi u ovom predmetu izjasnili da nisu krivi za izvršenje krivičnog djela zločini protiv čovječnosti.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog