Kultura

Art East Sarajevo je krik umjetnosti u moru kiča

Udruženje građana ''Front'', uz podršku lokalnih zajednica - Grada Istočno Sarajevo, Opštine Istočno Novo Sarajevo i Opštine Istočna Ilidža, te Matične Biblioteke Istočno Sarajevo i Kulturnog centra Istočno Sarajevo organuzuje međunarodni festival umjetničkog stvaralaštva "ART EAST SARAJEVO". Festival će trajati od danas 25. maja do 01. juna u galeriji "Kućanski" u Istočnom Sarajevu.

Idejni tvorci ART-EAST-a su umjetnici Borko Močević i Goran Vračar, koji su na ideju organizovanja ovakvog festivala došli ponukani time što je zastupljenost domaćih umjetnika na sceni zanemarivo mala, te su uglavnom ti umjetnici dekor manifestacija manjeg obima, sa manje poznatim umjetnicima, za koje se odvajaju minorna sredstva. 

Art East Sarajevo je pokušaj da se skrene pažnja na izuzetno kvalitetne umjetnike koi žive i stvaraju u Bosni i Hercegovini, a ujedno i prilika da se na okruglom stolu kojim se festival završava, povede razgovor o problemima u komunikaciji između umjetnika iz različitih nacionalnih korpusa koje su stvorene i instalirane pogrešnom politikom čije nas je djelovanje odavno zatvorilo u nacionalne torove. Naravno, pošto je festival zamišljen kao međunarodni, tu se nalaze i gosti iz Srbije i Crne Gore dok su organizatori, zbog ograničenih sredstava, ovaj put izostavili kolege iz Hrvatske što su obećali ispraviti već sljedeći put.

Plakat kojim se najavljuje Art East Sarajevo je autorsko djelo jednog od vodećeg dizajnera u BiH Branka Bačanovića, koji o simbolici istog nije htio govoriti, ostavljajući svakog posmatrača da ga doživi na svoj način. 


Prvi umjetnik koji se odazvao na poziv organizatora bio je Gradimir Gojer, koji oduševljen samom idejom od samog početka pruža svaku moguću pomoć i podršku u realizaciji manifestacije. Niko koga su Borko Močević i Goran Vračar kontaktirali nije odbio učešće a s ponosom ističu da je ideja Art East-a naišla na odobravanje, kako u krugu umjetnika tako i u krugu političara, što ih je prijatno iznenadilo.

“Naš cilj je da Art East postane festival od međunarodnog značaja i da njegov sadržaj u narednom periodu obogatimo i pozorišnim predstavama, koncertima i drugim sadržajima, jer je potrebno da se umjetnici sreću, razmjenjuju ideje i mišljenja koja neće biti usko vezana za prostor ili nacionalno opredjeljenje koje, ruku na srce, među pravim umjetnicima, nikada nije predstavljalo smetnju”, ističu organizatori i dodaju: “Pričati o poruci festivala bilo bi nezahvalno. Mi ništa ne poručujemo direktno nego omogućujemo posjetiocima da sami ocjene da li je ljepše vidjeti vrhunska likovna djela i čuti lijepu riječ ili sjediti kući. Naprosto tu smo, slažemo se i poštujemo i stvaramo umjetnost za generacije koje dolaze. Davno je bilo vrijeme da se uvežemo i na jednakim osnovama progovorimo o onome što nas, kao umjetnike tišti, jer decenijama već trpimo odjeke rata koji u nekim glavama nikako da završi. Art East je, naprosto krik razuma i umjetnosti u moru kiča kojim nas bombarduju svakodnevno sa svih strana, ne birajući ni način ni sredstva.”

Posjetioci će tokom osam dana, koliko traje Art East Sarajevo vidjeti djela zasigurno najboljih bosanskohercegovačkih slikara, slušati poeziju, uživati u muzici Atentata i Patriasa, naučiti nešto novo o Rock’n’rolu koji je gotovo nestao i moći da ponovo otkriju čari i ljepotu umjetnosti koju smo zatrpali raznoraznim serijama i paradama kiča.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog