Region

Uzgoj kunića u Srbiji unosan posao

Uzgajivači kunića u Srbiji postali su dio Grupacije za stočarstvo Privredne komore Srbije što će im, poslije više decenija, omogućiti da konkurišu za podsticajna sredstva iz državnih fondova. Malobrojni proizvođači kunića u Srbiji tvrde da je riječ o sigurnom i isplativom poslu.

Porodica Doknić iz Bajmoka kod Subotice uzgojem kunića bavi se već 15 godina. Posao su započeli kao hobi, a sada spadaju među najveće proizvođače u Srbiji.

"Trenutno radim sa nekih 200 ženki i to je nekih 10.000 komada na godišnjem nivou, znači mesečno 700-800 komada. Sa nekim minimalnim ulaganjima do 5.000 evra može da se zaradi jedna lepa prosečna plata u Srbiji", kaže Aleksandar Doknić.

Jelena Doknić nedavno je napustila posao u državnoj firmi i posvetila se farmi kunića.

"To je opuštajući posao, jako je lep, bez imalo stresa", kaže Jelena.

Srpski proizvođači ne mogu da zadovolje ni desetak procenata od domaćih potreba za mesom kunića. Veterinarski zavodi od slezine kunića prave vakcinu protiv svinjske kuge, a marketi i restorani u Beogradu ne pitaju za cijenu. Krzno je takođe traženo, a proizvodnja za svjetsko tržište je ogroman, neiskorišćeni potencijal.

"Mogle bi se izvoziti desetine hiljada komada na nedeljnom nivou, to je izvoz u Evropsku uniju ili Rusiju", kaže Aleksandar.

Bajmočki proizvođač pozdravlja odluku države da prepozna uzgoj kunića kao dio stočarstva, kako bi mladi bračni parovi mogli da apliciraju za sredstva i da se uz pomoć države podigne proizvodnja na nivou cijele zemlje.

Jelena Doknić taj posao preporučuje svakoj majci i svakoj porodici. "Da mogu zajedno kvalitetno da provedu vreme, a uz to i da zarade novac", rekla je Jelena.

Farmeri iz Bajmoka tvrde da je meso kunića najzdravije za ishranu zbog svoje nutritivne vrijednosti i manjka masnoća i holesterola. Po Doknićima, bavljenje kunićima pozitivno djeluje i na bračne i na porodične odnose.

 

 

 

Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog