BiH

Srpska ne može da naplati dug

Prema zahtjevu pravobranilaštva RS, blokirani računi poreske uprave BiH. Federacija neće da uplati 15 miliona maraka od poreza. Ponovo na sud

Zbog toga što predstavnici Federacije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH nisu podržali odluku da Srpska konačno dobije 15 miliona maraka, Pravobranilaštvo RS je blokiralo račune Uprave.

- Nama je najvažnije da je u ponedjeljak na sednici Upravnog odbora UIO direktor dostavio prijedlog odluke kako da riješimo problem naplate pravosnažne sudske presude. I Srpska i predsjedavajući Upravnog odbora UIO Vjekoslav Bevanda bili su saglasni da se to sprovede, ali su protiv bili predstavnici FBiH, tako da nije postignut dogovor - rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

On je naveo da je preostao jedini mogući način naplate - blokada računa UIO.

- Nismo srećni zbog te činjenice, jer će sasvim sigurno to dovesti u poteškoće i UIO, kao i poreske obveznike, ali pravosnažne sudske odluke moraju da se izvršavaju - zaključio je Tegeltija.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH juče je prema korisnicima prihoda od indirektnih poreza izvršila raspodjelu 24,4 miliona KM, iako je ukupan iznos koji je trebalo da bude raspoređen 25,4 miliona KM, rekao je portparol Uprave Ratko Kovačević.

On je dodao da je manje novca raspoređeno zbog blokade sredstava za uplate računa javnih prihoda od indirektnih poreza kod Nove banke od 1,1 milion maraka.

- Osim ovih sredstava, blokirano je i dodatnih 478.000 maraka. To su sredstva koja ne idu u raspodjelu prihoda korisnicima, već se radi o novcu koji se nalazi na depozitnom računu UIO. To su sredstva građana koji su ih uplaćivali za osiguranje carinskog duga - naveo je Kovačević.On je rekao da je od tih 478.000 maraka Nova banka blokirala 226.000 maraka, a NLB banka 252.000 maraka.

PRESUDA

Republika Srpska je 2011. godine podnijela tužbu protiv UIO, tražeći nadoknadu od 52,97 miliona KM zbog raspodjele prihoda prikupljenih od PDV za 2009. i 2010. godinu na štetu Srpske. Nakon što je taj dug isplaćen, Republika Srpska je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavljen postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu od 15 miliona maraka. Sud BiH je presudom od 7. maja 2015. godine obavezao UIO da Srpskoj isplati 15 miliona KM sa zakonskim kamatama počev od 18. novembra 2013. godine do dana isplate.

 

Izvor: Novosti
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog