Vijesti

Dodik sa Putinom: Rusija snažno podržava Republiku Srpsku

Tokom susreta u Sankt Peterburgu Dodik ukazao Putinu na projekte usmjerene na slabljenje Republike Srpske i ogromna izdvajanja Amerikanaca za medije i program sprječavanja ruskog uticaja u regionu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se juče u Sankt Peterburgu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i izjavio da „Rusija snažno podržava Republiku Srpsku i to kroz poštovanje Dejtonskog sporazuma”.

Navodi se da je Dodik uputio Putinu poziv da posjeti Banjaluku, a da je njihov sastanak protekao u atmosferi prijateljstva i razmjeni mišljenja o političkoj i ekonomskoj situaciji u Srpskoj, BiH i regionu.

„Sama činjenica da je do sastanka došlo, u ovakvom danu punom obaveza za Putina, velika je stvar i pokazuje njegov odnos prema Republici Srpskoj”, izjavio je Dodik za RTRS.

Navodi se da je Dodik prije sastanka održanog na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu ocijenio da Srpska ima „prijatelja u velikoj Ruskoj Federaciji i u imenu njenog predsjednika Putina, s kojim se u kontinuitetu godišnje sastaje barem dva puta”.

On je istakao da njegovo prisustvo na Forumu u Sankt Peterburgu, čiji je pokrovitelj Putin, ima veliki značaj za Srpsku, jer se tamo masovno okupljaju biznismeni, državnici, političari, bankari i zvanice iz cijelog svijeta.

Predsjednik Dodik upoznao je Putinom sa „projektima usmjerenim na slabljenje Republike Srpske i ogromnim izdvajanjima Amerikanaca za medije i program sprječavanja ruskog uticaja”.

Navodi se da je predsjednik Srpske rekao da je na sastanku razgovarano i o dosadašnjoj i budućoj saradnji Republike Srpske i Ruske Federacije. On je rekao da je razgovarano o novim projektima koje bi trebalo da otpočnu, prije svega o rekonstrukciji dvije termoelektrane i pomoći u nabavci helikoptera za potrebe Civilne zaštite Republike Srpske.

Dodik je zahvalio Putinu za sve što je Rusija učinila na ekonomskom i političkom planu kako bi zaštitila bazične interese Republike Srpske.

On se ranije sastao sa gubernatorom Sankt Peterburga Georgijem Poltavčenkom, kojeg je pozvao da dođe u Banjaluku na političko - privredni skup koji bi trebalo sa bude održan u septembru.

 

Izvor: Tanjug
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog