Sport

BiH tim Fudbala za prijateljstvo sprema se za polazak u Moskvu

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine upriličio je prijem za dio bosansko-hercegovačke delegacije projekta Fudbal za prijateljstvo, Aimana Šemdina, mladog fudbalera – veznog igrača FK Željezničara iz Sarajeva i Jasmina Ligatu, istaknutog sportskog novinara i predstavnika NS/FS BiH za ovaj projekat.

Povod prijemu su pripreme za odlazak na Svjetski šampionat Fudbala za prijateljstvo u Moskvu. Međunarodni društveno-odgovorni projekat za djecu, Fudbal za prijateljstvo, koji je pokrenula i organizuje kompanija Gazprom – zvanični partner FIFA Svjetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji 2018, ove godine svoje finale imaće u Moskvi, od 8. do 15. juna. U Moskvu putuje i Marko Stjepanović, mladi novinar i fudbaler OFK Lauš iz Banjaluke, i on će izvještavati iz Moskve. 

Izvršni direktor Sektora za sport NS/FS BiH Adnan Džemidžić  je nakon današnjeg prijema izjavio: „Sretni smo što ćemo imati na jednom ovakvom događaju i predstavnike iz naše zemlje. Nogometni/Fudbalski savez BiH je uvijek imao sluha za društveno-odgovorne projekte, te smo i sada tu da pružimo punu podršku našim predstavnicima na Svjetskom šampionatu Fudbala za prijateljstvo.“


Adnan Džemidžić 

„Nestrpljenje raste iz dana u dan, osjećaj je sjajan i baš sam ponosan što predstavljam Bosnu i Hercegovinu. Posebno sam zahvalan svom treneru i klubu, jer su me oni preporučili i evo sad, Nogometnom savezu BiH na velikoj podršci i poklonima kojima ću obradovati drugove koje ću upoznati u Rusiji. Radujem se i druženju sa Markom, znam da dijelimo istu ljubav prema fudbalu i siguran sam da ćemo predstviti svoju zemlju na najbolji način”, rekao je Aiman Šemdin. 

“Pripremio sam se a ipak imam i veliku tremu jer će biti puno Aimanovih i mojih vršnjaka ali i velikih svjetskih fudbalskih zvijezda. Ipak sam potpuno siguran da ćemo i Aiman i ja dati sve od sebe i biti na visini zadataka tokom svih dešavanja u Rusiji. Nestrpljiv sam da počne Svjetski šamionat Fudbala za prijateljstvo a onda i Kamp prijateljstva i svemu se tome radujem”, kaže Marko Stjepanović. Četiri člana BiH delegacije


Marko Stjepanović

Oba mlada predstavnika BiH, zajedno sa još  četvero članova bh. delegacije projekta Fudbal za prijateljstvo prisustvovaće utakmici koja će otvoriti 2018 FIFA World Cup Russia između Rusije i Saudijske Arabije, 14. juna u 17 sati. 

Predstavnik Bosne i Hercegovine, Aiman Šemdin, igraće na poziciji veznog igrača Tima prijateljstva Ajkula (Whale Shark) zajedno sa mladim fudbalerima i fudbalerkama iz Bruneja, Zelenortskih ostrva (Cape Verde Islands), Maldiva, Hondurasa i Libana.

Međunarodni dječiji medijski centar i ove godine okupiti talentovane dvanaestogodišnjake – mlade dopisnike iz 211 zemalja i regija svijeta, među kojima će biti naš predstavnik Marko Stjepanović.

Pored brojnih aktivnosti u okviru projekta - turnira  Fudbal za prijateljstvo, naši predstavnici će učestvovati i na Šestom međunarodnom forumu Fudbal za prijateljstvo – tokom kojeg će razmijeniti ideje o novim načinima da se osnovne vrijednosti projekta promovišu širom planete. Tokom Međunarodnog kampa prijateljstva mladi fudbaleri će, predvođeni mladim trenerima i nadgledani od strane proslavljenih svjetskih fudbalskih asova – pohađati kurseve o osnovnim vrijednostima projekta unutar Škole devet vrijednosti, preporučenih od strane Ujedinjenih nacija kao obrazovnog programa jedinstvenog značaja. 

Gazpromov društveno-odgovorni program pokrenuo je i Ekološku inicijativu u okviru svoje obrazovne i humanitarne misije. Mladi ambasadori programa i pratioci Fudbala za prijateljstvo učestvovali su na događaju HAPPY BUZZ DAY pružajući podršku rijetkim i ugroženim vrstama životinja poput Amur Tigra, Crvene pande, Baltičke foke, Velikog papagaja i Crvenog lemura, jednog od najvećih lemura Madagaskara. Rezervati rijetkih vrsta životinja iz Nepala, SAD i Rusije pridružili su se ekološkoj misiji.

Naziv događaja nije izabran slučajno: na ovaj dan prošle godine, u rezervatu lemura Duke Lemur Centra rođen je lemur po imenu Buzz. On je, ove godine postao simbol ekološke misije programa Fudbal za prijateljstvo. Kampanji su se pridružile Red Panda mreža  iz Nepala, Centar Amur Tigar i Prijatelji Fondacije Baltičke foke iz Rusije. Brojne ekološke akcije i maratoni pokrenuti su širom svijeta u okviru Fudbalske prijateljske ekološke inicijative.

Ekološka inicijativa programa Fudbal za prijateljstvo obuhvata 32 Međunarodna tima prijateljstva koji nose imena ugroženih životinjskih vrsta naše planete. Ukupno 211 zemalja i regija svijeta uključeno je u aktivnosti projekta ove godine – a završne manifestacije programa će se održati u Moskvi od 8. do 15. juna. 

 
Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog