Intervju

Zosko Handukić, frontmen benda The Babe Barbarella: Svojom svirkom želimo da zaustavimo negativne stvari

Njihova energija, razigranost i pozitivna atmosfera koju prenose na svoju publiku je naprosto neopisiva. Oni koji su ih slušali na njihovim nastupima vrlo dobro znaju o kakvoj energiji je riječ, a oni koji nisu imaće priliku da ih slušaju 14. 06. u Banjaluci na Aquani.

Ova energična družina iz Bihaća, koja čini bend The Babe Barbarella, poznata je po obradama poznatih svjetskih i domaćih hitova te svojim izuzetnim nastupima koji ostavljaju bez daha publiku širom BiH ali i regiona. U intervjuu za Frontal, frontmen ovog benda Zosko Handukić, govori o novoj autorskoj pjesmi, novom muzičkom smjeru ovog benda ali i o budućim planovima.

FRONTAL: Ko je bihaćka družina koja čini bend The Babe Barbarella? Kako je nastao bend i otkud naziv The Babe Barbarella ESFF?

HANDUKIĆ: Pa, prvo pozdrav za portal frontal :D.

The Babe Barbarellu u daljem tekstu skraćeno TBB čini jedna fina ekipica kumova i braće unutar benda, tako da smo napravili sinergiju i nepotizam u pozitivnom smislu :D.

Bubanjar (Elvis Bajrić) i basista (Ervin Duratović) su kumovi, a Handukic Arslan (gitara)  i Handukic Zulfikar (pjevač) su braća :D .

Naziv benda je nastao u nekim čudnim okolnostima, pošto smo mi ljubitelji Sci-Fi filmskog žanra, a film Barbarella iz 1968. je bio glavni pokretač gdje je Barbarella kao junakinja pokušavala  da zaustavi zlog naučnika koji je htio da uništi galaksiju. Tako i mi pokušavamo da zaustavimo negativne stvari svojom svirkom i nastupima.

FRONTAL: Nakon autorske pjesme „Šta kažeš, šta kažeš“ koju ste izdali prošle godine, prije par dana objavili ste novu pjesmu „Nema vrema“ uz spot. Kakvu poruku ima pjesma i kakve su prve reakcije publike?

HANDUKIĆ: Pa u našim pjesmama poruke su uvijek pozitivne, od ljubavnih do neki šaljivih. A poruka pjesme ''Nema vremena'' je jednostavna, da više nemamo vremena, da ga gubimo, da postaje nepovratno.

Jer mi živimo u prošlosti, malo i u budućnosti, ali najmanje u sadašnjosti. Onog trenutka kad nešto mislimo, ta misao je već u prošlosti, a kad namjerimo nešto pomisliti, to tek treba stići. To je neka naša blesava teorija vremena. Reakcije na pjesmu su super, pogotovo od kolega muzičara. Imamo dosta poziva za gostovanja na televizijama i radio stanicama, tako da smo zadovoljni.

FRONTAL: Kreativni pravac izražavanja pronašli ste u elektro-sintetičkom zvuku i istakli ste da je cilj benda da se zadržite u ovom muzičkom smjeru kako biste odskočili od dosadašnjeg autorskog rada. Šta vas je podstaklo na to?

HANDUKIĆ: Jednostavno nam se svidio taj pravac, svim članovima benda, što je jako bitno za bend i njegovo djelovanje. Prije smo, onako malo šarali, ali sad smo se pronašli.

FRONTAL: Da li ćete i dalje izbacivati obrade domaćih i svjetskih hitova ili je cilj da radite isključivo autorske pjesme?

HANDUKIĆ: Nama je cilj da sviramo, ono što mogu sa sigurnošću reći jeste da ćemo raditi na autorskom materijalu više nego ikad, a može se desiti da obradimo neku od pjesama koja se nama sviđa. Ipak smo muzičari i na to sve smo kreativni, a nama je svirka jedna velika kreativna igra koja nas može odvesti u bezbroj različitih pravaca.

FRONTAL: Koji su dalji planovi grupe The Babe Barbarella? Šta je sljedeće čime ćete obradovati svoju publiku?

HANDUKIĆ: U pripremi je još jedna autorska pjesma, ono što mogu reći da je demo pjesme snimljen i da se pripremamo ući u studio i ubrzo snimiti pjesmu, a zatim i spot.

FRONTAL: Kakvo je, po Vama kao frontmenu grupe, stanje na bh. muzičkoj sceni?

HANDUKIĆ: Pa nije nešto sjajno, ali bendovi se trude, rade na autorskim pjesmama. Stvaraju nove pjesme u okvirima svojih mogućnosti. Na bh. sceni imamo mnogo talentiranih muzičara kojima samo treba pružiti šansu da se pokažu i da malo porade na radnoj navici i možemo imati jako dobru muzičku scenu. 

FRONTAL: Šta privatno najviše volite da slušate?

HANDUKIĆ: Interesantno pitanje. Pa lično slušam stalno nešto novo, sad sam trenutno u fazi slušanja Scary Pockets, MUSE-a i Postmodern Jukebox, a pogotovo Haley Reinhart kad otpjeva s njima. 

FRONTAL: Da možete promijeniti jednu stvar na svijetu, šta bi to bilo?

HANDUKIĆ: Promijenio bih svijest ljudi. Nemojmo trošiti vrijeme na traženje rješenja, umjesto toga uklonimo uzrok i rješenja neće biti niti potrebna. Kao što potvrđuje i kvantna fizika: promatrač stvara stvarnost oko sebe, ako nema promatrača, nema niti njegove stvarnosti.

 

Autor: Danka Savić

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog