Društvo

Sutra najavljeni protesti zbog poskupljenja goriva u Srpskoj

Građani Republike Srpske sutra će, kako je najavljeno, u 17:00 časova na putevima zaustaviti svoja vozila na jedan sat i na taj način iskazati nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva, koje je za oko pola marke skuplje u odnosu na januar ove godine.

Cijena goriva na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj po litru iznosi oko 2,25 do 2,39 konvertibilnih maraka. Ovo je treće poskupljenje goriva u ovoj godini što je izazvalo nezadovljstvo kod građana jer to za posljedicu ima i povećanje cijena i ostalih životnih namirnica. 

U strukturi cijene goriva značajno učestvuju akcize, porez, koji su prije nekoliko mjeseci izglasali poslanici tzv. akcizne koalicije u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Oko donošenja akciza vodila se borba u parlamentu, ali u petom pokušaju vlade RS i Federacije BiH zbog novog aranžmana kod MMF-a uspjeli su da obezbijede većinu za taj porez na gorivo i time dodatno opteretili građane ove zemlje, koja je među najsiromašnijim u Evropi.

Zakon o akcizama stupio je na snagu 1. februara  i  tada je gorivo poskupjelo za 18 feninga. Od tada pa do danas bilo je još nekoliko poskupljenja nafte i njenih derivata pa je od pomenutog datuma gorivo poskupjelo oko pola marke što je izazvalo bijes kod građana, posebno kod autoprevoznika koji su i inicirali ove proteste.

 

Izvor: rtvbn

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog