Banja Luka

Granitne ploče umjesto asfalta u centru Banjaluke

U rekonstrukciju pješačke zone u centru grada planirano je da u naredne dvije godine bude uloženo oko dva miliona KM, a pola novca će biti investirano na dijelu Trga srpskih vladara, te ulica Bana Milosavljevića i Bana dr Todora Lazarevića.

Prema planu Gradske uprave, obnovom bi iduće godine trebalo da bude obuhvaćen dio saobraćajnice koji se proteže od glavnog ulaza zgrade Banskog dvora prema Akademiji nauka i umjetnosti RS do skretanja na parking preko puta te zgrade, te dio od parkića prema Narodnom pozorištu RS do dijela gdje počinju kafići.

Ovo ulaganje predviđeno je Planom kapitalnih investicija od 2018. do 2020. godine koji je usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine grada i predstavlja nastavak rekonstrukcije centralne pješačke zone započete obnovom parkića. Tim dokumentom je planirano da 2019. i 2020. godine u nastavak rekonstrukcije tog šetališta bude uloženo po milion KM.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da je ovo odjeljenje za sljedeću godinu planiralo drugu fazu rekonstrukcije šetališta koja podrazumijeva radove na tom području.

Za taj dio rekonstrukcije će biti potrebno najvjerovatnije oko milion KM, jer se radi o dvostruko više kvadrata površine od one koja je rekonstruisana u parkiću, a za te namjene je potrošeno oko pola miliona KM - rekao je Sandić i dodao da je u prvoj fazi rekonstruisano 1.600 metara kvadratnih, a u drugoj bi trebalo da bude 2.900 kvadrata.

Rekao je da je spreman projekat za rekonstrukciju cijelog šetališta. Obezbijeđena je građevinska dozvola, ali se zbog nedostatka sredstava ta investicija realizuje u fazama. 

Druga faza bi na red trebalo da dođe iduće godine. Predviđeni su slični radovi kao i u parkiću, a to su rekonstrukcija terena i drvoreda, postavljanje klupa i nove rasvjete, te polaganje granitnih ploča na cijelom području, uključujući i saobraćajnicu - objasnio je Sandić.

On je kazao da u drugoj fazi neće biti obuhvaćen prostor gdje se nalaze ugostiteljski objekti.

Taj dio će biti rekonstruisan u nekoj od narednih faza. Prije nego što krenemo sa radovima na tom dijelu mora se riješiti pitanje izgleda kafića. Za to će biti zadužena posebna komisija koja će zajedno za vlasnicima svih objekata pripremati posebna rješenja za svaki objekat pojedinačno - naveo je Sandić.

Stanovnici s kojima smo razgovarali kažu da treba da bude nastavljena obnova pješačke zone, ali da se mora povesti računa o tome da se sačuvaju postojeća stabla i posade nova.

Osim toga, trebalo bi malo razmisliti i o troškovima. Možda se centar grada može urediti, a da ne košta toliko - rekla je Milica Vidović iz naselja Borik.

Bojan Zečević iz Nove varoši smatra da bi trebalo da bude modernizovan izgled užeg centra grada, ali ne na uštrb zelenila.

 

Parkić

U prvoj fazi rekonstrukcije pješačke zone u centru grada prošle i ove godine kompletno je obnovljen popularni parkić, koji obuhvata prostor između Hrama Hrista Spasitelja i spomenika banu Milosavljeviću. Prvobitna vrijednost projekta je iznosila 400.000 KM.

Tokom rekonstrukcije su se pojavili nepredviđeni radovi i morali smo obezbijediti dodatni novac, tako da su se troškovi popeli na oko pola miliona KM - rekao je Slaviša Sandić.

 

Izvor: Glas Srpske
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog