Društvo

Jelena Kravić iz Kozarske Dubice nanizala 50 desetki na Medicinskom fakultetu u Beogradu

Student šeste godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Jelena Kravić kaže da na studijama nije planirala pedesetak “desetki” u indeksu i besprijekoran prosjek ocjena od 10, već da želi da u budućnosti svoj posao obavlja najbolje što može.

– Prosjek nije planiran. Tako se zaredalo prvih par ispita, a onda sam vidjela da na studijama mogu više nego što sam mislila. Ali nije to samo zbog prosjeka. Hoću da svoj posao obavljam najbolje. Naravno, svugdje postoje greške, svi smo ljudi, ali u medicini su one kardinalne, nedopustive – kaže Kravićeva.


Jelena sa kolegama (Foto: Srna)

Ova djevojka iz Kozarske Dubice, koja je stipendista Fonda “Dr Milan Jelić”, rekla je Srni da je perfekcionista i da nije pogriješila sa odabirom medicine za profesiju kojom će se baviti.

– Oduvijek sam željela da budem kardiolog, iako ima mnogo smjerova u medicini kojima bih se mogla baviti –  istakla je Kravićeva.

Ona tvrdi da Beograd i Srbija imaju vrhunske i zasigurno najbolje medicinske stručnjake u regionu.

– Koliko uspijevam da vidim, stanje u BiH je lošije nego u Srbiji. Na osnovu nekih slučajeva, proslijeđenih iz Banjaluke u Beograd, mislim da je beogradski ljekarski kadar stručniji. I to potiče od same razlike u fakultetima. Da se ne zavaravamo, ne može se anatomija prenositi do pete godine studija, kao što ne možete da gradite kuću bez temelja. Takođe, ne može da se studira deset godina – ističe Kravićeva.

Ona navodi da je još rano govoriti o tome da li će se nakon studija vratiti u Republiku Srpsku, ostati u Srbiji ili otići u inostranstvo.

– Pokušaću da se ostvarim i poslovno i privatno, ali još ne znam gdje. Što se tiče Srpske, iskreno, mnogo sam razočarana. Molim vas, kako može direktor jednog doma zdravlja da bude vodoinstalater, kako nesposobni i po kojoj liniji mogu da vode bolnice i institute? Neću da mi vodoinstalateri određuju platu i budu nadređeni. Ja se u njihov posao ne miješam. U cijevi se ne razumijem, a ne bi trebalo ni oni da se miješaju u medicinu – kaže Kravićeva.


Ona je navela da joj je stipendija Fonda “Dr Milan Jelić” mnogo pomogla u studiranju.

– Beograd je mnogo skup grad za život, a moji roditelji školuju dvoje studenata. Stoga, ova stipendija i Fond imaju veliki značaj za populaciju koja studira, nema stalna primanja, uglavnom živi samostalno i ima zahtjeve i izvan samog fakulteta. Učenje, rad i trud se uvijek isplate, a znanje vam ne može oduzeti niko – istakla je Kravićeva.

Ona je tokom studija više puta dobijala pohvalnice za postignuti uspjeh na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

 

Izvor: srpskainfo.com/srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog