Sport

Održani Šampionat i Forum projekta Fudbal za prijateljstvo u Moskvi

Sapsan Arena Stadion u Moskvi ugostio je 6. međunarodni šampionat projekta “Fudbal za prijateljstvo” kompanije Gazprom, velikog partnera FIFA, UEFA i Svjetskog prvenstva u fudbalu - Rusija 2018.

Briljantnu pobjedu Šampionata odnio je tim Šimpanzi u kom su nastupili Cameron Gregory Phillip (Dominica), Jeronimo Rodriguez Uruena (Colombia), Peter Paulo (Malawi), Yamirou Ouorou (Benin), Deo Kalenga Mwenze (Congo DR), Alex Oneil Junior Daniel (St. Kitts and Nevis) i njihov mladi trener iz Rusije Vladislav Polyakov (grad Saransk).

Trideset dva Međunarodna tima prijateljstva u kojima su nastupala djeca iz cijelog svijeta susrela su se na terenu. Timovi su imenovani po rijetkim životinjama, na ivici istrebljenja s ciljem promocije zaštite netaknute prirode i povećanja interesovanja mladih generacija za očuvanje faune planete.

Šestu sezonu projekta obilježilo je neponovljivo geografsko širenje projekta na 6 kontinenata. Prethodne godine su u finalnim događajima učestvovale 64 zemlje ali ove godine su mladi fudbaleri, mladi treneri i mladi sportski novinari došli iz 211 zemlja i regija. 

Fudbalske zvijezde, rukovodioci fudbalskih saveza i federacija, predstavnici Ruske fudbalske unije, Paraolimpijskog komiteta Rusije te brojni aktivisti, uključujući Aleksandra Kerzhakova, trenera juniorske reprezentacije Rusije, sirijski fudbaler Firas Al-Khatib te princ i fudbaler iz Saudijske Arabije, Alsayyar Abdulrahman - prisustvovali su Šampionatu a finalnu utakmicu komentarisao je sjajni mladi novinar iz Sirije Yazn Taha.Više od 1500 djece i odraslih pratilaca prisustvovalo je Šampionatu a događaj je pokrilo skoro 5000 medija u svijetu. Oni su prisustvovali i Forumu fudbala I prijateljstva održanom 13. juna u Moskvarijumu, uz spektakularan program.

Predstavnici administracije predsjednika Ruske federacije, Ruskog olimpijskog komiteta, FIFA, šefovi fudbalskih federacija, fudbalskih zvijezde, olimpijski i paraolimpijski šampioni, javne ličnosti bili su počasni gosti Foruma fudbala i prijateljstva. Iker Casillas, španski fudbaler, golman i kapitan Porta (Porugal) pozdravio je mlade učesnike programa Fudbal za prijateljstvo. Na otvaranju Foruma zamjenica premijera Ruske Federacije Olga Golodets pročitala je poruku podrške i ohrabrenja predsjednika Rusije, Vladimira Putina. ”Ove godine, završni događaji programa odvijaju se u posebnoj atmosferi, jer će uskoro Rusija biti domaćin FIFA Svjetskog prvenstva 2018 i dočekati najjače sportiste na planeti. Uoči ovog značajnog događaja, mladi igrači iz 211 zemalja i regija se okupljaju u Moskvi kako bi pokazali svoje talente i vještine na fer turniru, naučili nešto novo od poznatih nogometnih zvijezda i upoznali svoje vršnjake. Čvrsto verujem da ovakve velike inicijative poput Fudbala za prijateljstvo obavljaju važnu misiju. Podržavaju omladinske sportove, promovišu vrijednosti zdravog načina života, i uče djecu da poštuju predstavnike različitih nacionalnosti i kultura”, poručio je Putin.

Forum je otvorio predsednik Upravnog odbora Gazproma Viktor Zubkov. ”Gazprom je jedna od velikih svjetskih kompanija koja je snažno usmjerena na društvenu odgovornost u okviru koje je oduvijek podržavao promociju dječijeg sporta. Fudbal je najpopularniji sport i stoga vjerujem da se najbolje odgovara misiji ujedinjavanja ljudi iz cijelog svijeta, na osnovu vrijednosti koje su bliske svakoj osobi na planeti, bez obzira na državu u kojoj žive i jezika kojim govore. Ovo je prilika za djecu da steknu nove prijatelje, da uče, napreduju i postignu uspjeh u sportu zajedno. Danas su ovjde delegati iz 211 zemalja i regija. U poređenju sa 2013. godinom, kada smo započeli program Fudbal za prijateljstvo, geografska pokrivenost projekta je povećana za čak 26 puta. Tokom proteklih pet godina više od 4.000 djece učestvovalo je u programu a ukupan broj navijača Fudbala za prijateljstvo premašuje tri miliona ljudi”, rekao je Zubkov otvarajući Forum.

Posebnu radost svim učesnicima pričinilo je prisustvo spektakularnom svečanom otvaranju Svjetskog prvenstva u fudbalu (FIFA World Cup 2018™) te prvoj utakmici između Rusije i Saudijske Arabije. FIFA je tokom trajanja programa u Moskvi održala vanrednu sjednicu i donijela odluku koja je omogućila da mladi fudbaleri ponesu zastave svojih zemalja na stadionu Lužniki, tokom velikog otvaranja Svjetskog prvenstva i na početku meča. Aiman Šemdin, fudbaler Željezničara, vezni igrač i kapiten međunarodnog tima prijateljstva Ajkule, nosio je zastavu Bosne i Hercegovine. Mladi fudbaleri sa zastavama bili su raspoređeni na tribinama.

Aiman Šemdin i Marko Stjepanović, mladi novinar i član tima Ajkula prvi su mladi ambasadori Bosne i Hercegovine projekat “Fudbal za prijateljstvo” kompanije Gazprom, velikog partnera FIFA, UEFA i Svjetskog prvenstva u fudbalu - Rusija 2018. 


”Teško mi je da prepričam utiske, još uvijek ne mogu da vjerujem da smo upoznali toliko djece iz cijelog svijeta, s nekima smo se baš zbližili a posebno mi je neopisiv osjećaj bilo to što sam imao priliku a nosim zastavu svoje zemlje na tako važnom događaju. Jako sam sretan i počastvovan što sam bio dijelom ovog projekta”, rekao je Aiman Šemdin.

”Ovo je bilo nezaboravno i neopisivo iskustvo. Upoznali smo mnogo djece iz cijelog svijeta, igrali fudbal, učili o vrijednostima koje promoviše projekat, vidjeli Moskvu, bili na otvaranju Svjetskog prvenstva, na prvoj utakmici prvenstva, slikali se sa Ikerom Kasiljasom. Nosimo puno utisaka i uspomena, i puno drugarstva sa djecom iz cijelog svijeta”, kaže Marko Stjepanović  

Projekat okupljadjecu iz rekordnih 211 zemalja svijeta u proslavi sporta, tokom koje se druže, igraju i sarađuju sa vršnjacima, gradeći neraskidive i nezaboravne veze.

 

Frontal

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog