Vijesti

U socijalne stanove u Srpskoj biće useljeni korisnici kolektivnih centara

Realizacijom dva velika projekta /CEB dva i Regionalno stambeno zbrinjavanje/ u oko 30 opština u Republici Srpskoj trebalo bi da bude izgrađeno oko 1.000 stanova koji će biti korišteni za socijalno zbrinjavanje, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji za novinare Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Srpske.

Pomoćnik resornog ministra Radovan Grajić rekao je da će u oko 600 stanova iz projekta CEB dva biti smještena lica iz šest kolektivnih centara, čime će biti riješeno pitanje ovih centara, te da će oko 400 stanova biti popunjeno iz Regionalnog stambenog programa. 

On je dodao da će ovi stanovi biti regulisani zakonom o socijalnom stanovanju, koji je juče Vlada Republike Srpske utvrdila u formi nacrta. 

"Vlasnici socijalnih stambenih jedinica su lokalne zajednice. Ovi stanovi se ne mogu naslijediti, otkupiti, prodati, niti dati u zakup pod bilo kojim uslovima. Uslovno može nasljediti onaj ko je u domaćinstvu onoga ko je korisnik stana, odnosno koristiti stan dok postoje potrebe za tim", rekao je Grajić. 

On je dodao da dosadašnji korisnici socijalnog stanovanja ostvaruju to pravo i nakon stupanja na snagu ovog zakona, uz obavezu usklađivanja uslova korištenja u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona. 

Grajić je objasnio da će se stambene jedinice izgrađene i pribavljene sredstvima Vlade Republike Srpske za potrebe smještaja izbjeglica i raseljenih lica, a koji nisu predmet otkupa, koristiti po odredbama ovog zakona za socijalno stanovanje. 

"Stambene jedinice za socijalno stanovanje izgrađene i pribavljene sredstvima Fonda za povratak u BiH, kreditnim sredstvima Razvojne banke Savjeta Evrope, sredstvima međunarodnih organizacija u programima raspuštanja prihvatnih centara i alternativnog smještaja izbjeglica i raseljenih lica, donatorskim sredstvima u okviru Regionalnog stambenog zbrinjavanja, koristiće se u skladu sa odredbama ovog zakona", naveo je Grajić. 

On kaže da socijalno stanovanje predstavlja stambeno zbrinjavanje posredstvom dodjele stambene jedinice u neprofitni zakup, koji maksimalno može da iznosi od 0,50 do jedne KM po metru kvadratnom, na određeno vrijeme uz sigurnost korištenja, dok traju potrebe za stambenim zbrinjavanjem i uz ispunjenost opštih i posebnih uslova utvrđenih ovim zakonom. 

Grajić je naveo da pravo na socijalno stanovanje imaju mladi, a među njima prioritetno bračni parovi, lica sa deficitarnim zanimanjima koja su od posebnog značaja za lokalnu samoupravu, lica starija od 65 godina bez porodičnog staranja, a koja su u stanju socijalne potrebe, posebne socijalne kategorije, kao što su beskućnici, samohrani roditelji, djeca i mladi bez roditeljskog staranja. 

Pravo će imati i lica obuhvaćena projektima stambenog zbrinjavanja, lica koja su ostala bez stambene jedinice usljed elementarne nepogode, lica sa invaliditetom, žrtve nasilja i ostala lica koja ispunjavaju uslove propisane zakonom o socijalnom stanovanju, koji je juče Vlada Srpske utvrdila u formi nacrta. 

Lice koje je samo može dobiti stambenu jedinicu površine do 25 metara kvadratnih, za dvočlano i tročlano domaćinstvo do 33, četveročlano do 38, petočlano do 44, šestočlano 49, sedmočlano do 55, a domaćinstvo sa osam i više članova može dobiti stambenu jedinicu do 76 metara kvadratnih površine. 

Grajić je naveo da će postupak dodjele stambene jedinice biti regulisan na osnovu javnog konkursa, a lokalne zajednice donose rješenje, dok se žalbe mogu uputiti resornom ministarstvu, nakon čega slijedi ugovor o zakupu. 

Prema njegovim riječima, u Republici Srpskoj prvi put će zakonski biti regulisano pitanje socijalnog stanovanja, čime se na određeni način sprečava i prenos nadležnosti na nivo BiH, gdje je bilo pokušaja da se ovaj zakon kreira.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog