Vijesti

Srđan Puhalo predstavio publikaciju “Selefije u BiH 2”

Psiholog Srđan Puhalo predstavio je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu psihološku studiju „Selefije u BiH 2“.

Riječ je o nastavku ranijeg Puhalovog istraživanja o selefijama u BiH. U drugom dijelu publikacije autor predstavlja nova istraživanja o tome „ko su selefije“, „kako ih drugi vide“ i „kako se izvještava o njima“, javlja Patria.

Puhalo je za potrebe publikacije razgovarao i anketirao više od 300 ljudi u nekoliko bh. gradova koji sebe smatraju selefijama, a imao je priliku razgovarati i sa sedam povratnika sa ratišta u Siriji koji danas izdržavaju zatvorske kazne zbog odlaska na strana ratišta.

 

U publikaciji se govori o tome kako selefije vide stanje u bh. društvu, kada su se prvi put upoznali s islamom, njihovim pogledima na demokratiju, stanje među muslimanima u svijetu…

Srđan Puhalo je istakao kako je potrebno razlikovati pojmove radikalizam i ekstremizam što se kod nas, pogotovo u bh. medijima, vrlo često miješa.

Radikalizam predstavlja zagovaranje nekih stavova od kojih se ne odstupa. To ne mora biti samo u religiji, postoje radikalni pankeri, koji ne prihvataju i ne slušaju nijednu drugu vrstu muzike nego pank, što samo po sebi nije ništa loše. Ekstremizam predstavlja nastojanje pojedinaca da nasilnim putem uspostave svoje životne svjetonazore, a to već predstavlja problem – istakao je Puhalo.

On je istakao kako medijski izvještaji o tome da u zatvoru dolazi do radikalizacije nisu uopšte tačni, jer se oni nalaze u jednom rigidnom zatvorskom režimu i skoro da nemaju ni međusobnog kontakta, tako da nije moguće doći u situaciju da se neko radikalizuje.

S druge strane, Puhalo takođe ističe kako u zatvorima ne može doći ni do deradikalizacije zatvorenika, jer, prema onome što su zatvorenici njemu kazali, u zatvorima s njima niko ne radi ništa na tom planu.

 


Izvor: fokus.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog