Svijet

Brisel: Mini samit lidera evropskog bloka

U Briselu će danas biti održan mini samit lidera EU o migrantima.

Lideri oko 16 članica EU učestvovaće u neformalnim razgovorima pred samit evropskog bloka u punom sastavu 28. i 28. juna u Briselu, gdje će migracija biti u vrhu dnevnog reda.

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je ranije da će na sastanku biti razgovora sa posebno ugroženim državama i o svim problemima u vezi sa migracijom.

Ona je izrazila nadu da će vidjeti da li mogu da postignu bilateralne, trilateralne ili multilateralne dogovore za rješavanje određenih problema.

Srž problema su nesuglasice članica oko toga ko treba da preuzme odgovornost za pristigle migrante, koliko dugo se treba brinuti o njima i šta treba učiniti kako bi se pomoglo najteže pogođenim članicama EU, a to su najčešće zemlje na obalama Sredozemnog mora Italija, Grčka i sve više Španija.

Francuski predsjednik Emanuel Makron podržao je juče uvođenje finansijskih sankcija članicama EU koje odbiju da prihvate migrante.

"Ne možemo imati zemlje koje imaju ogromnu korist od solidarnosti EU, a pri tom se pozivaju na nacionalne interese kada su u pitanju migranti. Јa sam za sankcije u slučaju nesaradnje", rekao je Makron na konferenciji za novinare sa španskim premijerom Pedrom Sančezom.

Dvojica lidera su podržala mogućnost stvaranja zatvorenih prijemnih centara gdje bi migranti bili smješteni tokom razmatranja njihovih zahtjeva za azil.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je da će njegova zemlja ponovo postaviti kontrolu na granici sa Italijom ukoliko Njemačka bude vraćala migrante sa svoje granice sa Austrijom.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog