Politika

600 dodatnih pitanja EU za BiH ili-ko je ovde lud?!

Kakve god odgovore “odgovorni” pošalju, ovoga puta oni mogu biti samo u formi izgovora, a vrijeme izgovora je prošlo. Ko ne vjeruje, uvjeriće se, ko ne zna neka pita, jer kao što jednom reče Albert Einstein: Važno je nikad ne prestati postavljati pitanja...

Potrajalo bi jako dugo samo i pokušati pobrojati sva pitanja i dileme koje se trenutno postavljaju u i oko Bosne i Hercegovine. 

Pitanja uglavnom postavljaju građani, a “odgovore” daju političari. Pitanja se množe iz godine u godinu, iz kampanje u kampanju, od obećanja do obećanja... I ne bi to samo po sebi predstavljalo toliki problem da se na njih, barem s vremena na vrijeme, daju suvisli i logični odgovori koji, ako ništa, ne vrijeđaju inteligenciju ljudi.

No upravo je suprotno. Odgovori koje nam nude oni koji su dužni da nam ih daju, uglavnom su takvi da čovjek nakon što ih čuje, sam sebi mora postaviti novo pitanje: Ko je ovde lud?!

Međutim, ponekad, desi se i da pitanja “odgovornima” stignu i iz daleka, od ljudi koji nisu građani ove zemlje i koji, ipak, od odgovora “odgovornih” očekuju puno više. Tako je nekoć na adresu Bosne i Hercegovine stiglo ni maje ni više nego 3.242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije. “Odgovorni”, isprva, pomalo zatečeni i nespremni, nakon rekordno dugog vremena, ipak su se organizovali, te na kraju poslali odgovore. Čestittke su pljuštale sa svih strana, “zadovoljstvo postignutim” nije se krilo. 

Ali, ne lezi vraže. Sreća i samozadovoljstvo nisu potrajali dugo. Ovih dana, poslana sa iste adrese, evropski poštar je “odgovornima” uručio nova, kako reče, “dodatna pitanja”. Njih šest stotina.

Na koverti, ispod imena naše zemlje, velikim slovima je, kažu, pisalo-KO JE OVDE LUD!?

A da onaj ko je sastavljao dodatna pitanja nije ni malo lud, i da je vrijeme da se daju pravi odgovori na prava pitanja svjedoči tek letimičan pregled sadržaja dokumenta koji je stigao. Tako se u njegovom prvom dijelu pod nazivom “politički kriteriji”, primjera radi “odogovorne” između ostalog pita “koji su razlozi za neprovođenje 13 presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine a koje su ostale da se implementiraju?”. Šta li će “odgovorni” na ovo reći? “Koju posluku porati”?

S tim u vezi, i pitanje “šta je pravna osnova za princip "konstitutivnih naroda" i u kakvoj je on vezi sa principom jednakosti svih građana neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti, kao što je određeno pravnom stečevinom EU" sigurni smo, bit će mačiji kašalj za “odgovorne”, jer oni mahom, kao što kažu, baštine europske vrijednosti.

I na još jedno pitanje iz te grupe, a koje glasi “koliko je slučajeva neizvršavanja presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine dovelo do krivičnog postupka zbog kašnjenja ili odbijanja za sprovođenje odluka Ustavnog suda? Molimo dostavite podatke”, zasigurno neće biti problem odgovoriti: Ni jedan. Jer u ovoj zemlji, pojam i riječ odgovornost ne znači ništa, pa u tom smislu ni odluke ustavnih sudova ne predstavljaju problem. 

Zanimljiv je i set pitanja o korupciji, dok bi odgovori “odgovornih” mogli biti još zanimljiviji. Tako u Evropskoj komisiji žele da znaju, kako se navodi, “prosječno trajanje krivičnih postupaka koji se odnose na korupciju”. Hoće li ovdje odgovor biti “dovijeka” ili “dok se optuženi ne oslobodi”? Javnost je nestrpljiva...

I kao da im je neko došapnuo šta da baš ne bi trebali pitati, a oni, kao u inat ipak pitaju da se “navedu ažurirane informacije u vezi sa primjenom presude ECtHR o Sejdić-Finci i srodnim presudama protiv Bosne i Hercegovine o nediskriminaciji, uključujući i planirane mjere koje bi osigurale njihovu punu primjenu”. I šta sad tu “odgovorni” da ažuriraju kad se nema šta ažurirati, i kad se i dalje ne može živ čovjek, rođen u svojoj zemlji, kandidovati jer se ne izjašnjava kako treba? Nek se brate izjasni kao sav normalan svijet!

Za “odogovorne”, na još jedno od krajnje provokativnih dodatnih pitanja “kakva je trenutna situacija u vezi sa praksom "dvije škole pod jednim krovom" u Srednjobosanskom kantonu?”, samo je jedan pravi odgovor: Situacija redovna, a “praksa” je trenutno, skupa sa učenicima, na raspustu.  

Nije tu kraj njihovom zanimanju za naš vrli obrazovni sistem, pa se, opet dodatno, pitaju “šta je učinjeno ili planira da se uradi da bi se sprovela odluka Vrhovnog suda Federacije iz 2002. godine koja je naredila Hercegovačko-neretvanskom kantonu da uspostavi uniformne, integrisane, multikulturalne škole sa jedinstvenim nastavnim planom i programom? Kada će se takva odluka sprovesti? Molimo navedite vremenski rok”. E čuj rok?! Kakav crni rok?! Šok, tuga i nevjerica.

I na kraju, kako će na pitanje “da li bi Ustav dopustio primat EU zakona nad domaćim zakonima nakon pristupanja?” odgovoriti oni koji ne poštuju svoj vlasiti Ustav, a kamo li zakone tamo neke EU?

Ima toga još jako puno, a rok koji su “odgovorni” dobili da pošalju šest stotina odgovora bezobrazno je kratak-tri mjeseca! Ni obične izbore čovjek više na miru ne može da odradi. 

Neko jednom reče: “Da li je neko pametan, možete pogoditi po njegovim odgovorima. No, da li je neko mudar, možete pogoditi po njegovim pitanjima”. 

Nema sumnje da je onaj ko je “odgovornima” postavio netom pristigla dodatna pitanja veoma mudar. Mudar, i reklo bi se vrlo dobro informisan. 

Kakve god odgovore “odgovorni” pošalju, ovoga puta oni mogu biti samo u formi izgovora, a vrijeme izgovora je prošlo. Ko ne vjeruje, uvjeriće se, ko ne zna neka pita, jer kao što jednom reče Albert Einstein: “Važno je nikad ne prestati postavljati pitanja”.

 

Autor: Denis Čarkadžić

 

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog