Društvo

Istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine

Agencija PRIME Communications sprovela je istraživanje stavova građana Bosne i Hercegovine.

U istraživanju je učestvovalo 1000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - 3%).

Najveći broj stanovnika Bosne i Hercegovine (66,0%) smatra da će država Bosna i Hercegovina postojati kao multietnička država sa istim vladinim institucijama koje postoje i danas, dok 16,6% smatra da je to malo vjerovatno. 

Nešto manje od polovine ispitanika (45,6%) smatra da će Bosna i Hercegovina biti u istim granicama ali da će unutrašnje uređenje biti drugačije, dok se sa ovom tvrdnjom ne slaže 41,8% građana Bosne i Hercegovine. 

Svaki deseti ispitanik (11,8%) smatra da će se Republika Srpska odvojiti od Bosne i Hercegovine i pripojiti Srbiji, dok 66,5% smatra da to nije vjerovatno. Još manje (8,9%) je onih koji smatraju da će se teritorije na kojoj žive Hrvati pripojiti Hrvatskoj, dok 68% smatra da to nije vjerovatno. 

Istraživanje je realizovano polovinom juna 2018. godine za vlastite potrebe. U narednim danima analiziraćemo kako Srbi, Hrvati i Bošnjaci vide budućnost Bosne i Hercegovine. 

 

Frontal

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog