Intervju

Boriša Falatar za Frontal: Niti će se BiH raspasti, niti rata može biti!

Za čitaoce Frontala, kandidat za člana Predsjednišva BiH iz reda hrvatskog naroda Boriša Falatar, između ostalog, komentarisao je izjavu Dijane Zelenike da je “zalutao u ovu utrku”, kao i tvrdnje dijela javnosti da “igra za Dragana Čovića”. Pitali smo ga i kako misli riješiti pitanja za koja nema konsenzusa, koji je njegov stav po pitanju Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, te šta bi bio fokus njegovog djelovanja u svojstvu člana Predsjedništva BiH. Na kraju, pročitajte i kakvu je poruku kandidat Naše stranke poslao mladim ljudima u BiH.

FRONTAL: Gospodine Falatar, već ste, sigurni smo, čuli komentare u javnosti da ste “odličan kandidat na pogrešnim izborima”, dok je kandidatkinja za članicu Predsjeništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Diana Zelenika u intervjuu za naš portal izjavila je da ste “zalutali u ovu utrku”. Šta se, po vašem mišljenju, želi sugerirati ovakvim komentarima i izjavama kada je vaša kandidatura u pitanju?

FALATAR:  Političari i analitičari ne trebaju podcjenjivati građane i njihovu spremnost da prepoznaju i podrže promjene. Ova zemlja mora bolje i ne smijemo se miriti sa ovim stanjem. Što se komentara protukandidata tiče, oni su, svako na svoj način, odgovorni za sadašnje stanje i već odavno su sami zalutali- bez odgovornosti i rezultata.

FRONTAL: Odmah nakon objavljivanja vaše kandidature, dio javnosti je vas je optužio da igrate za Dragana Čovića. Za koga igra Boriša Falatar?

FALATAR: Igram za građane, tihu većinu, kojim je dosta dosadašnje politike konfrontacije i političara koji iscrpljuju potencijale ove zemlje. 

FRONTAL: Kažete da želite usmjeriti energiju na procese za koje postoji konsenzus. Međutim, takvih je procesa trenutno među vladajućim strankama, u ovom trenutku u BiH veoma malo. Kako rješavati pitanja za koja nema konsenzusa, a koja se moraju početi rješavati?

FALATAR: Postoji dovoljno polja zvaničnog konsenzusa da radimo na njima dan i noć. Najvažniji primjer je proces EU integracija, koji podrazumijeva sveobuhvatne reforme koje moderniziraju društvo. Energičan rad na polju EU integracija stvoriti će konkretan ekonomski napredak za naše građane i atmosferu suradnje koja prevazilazi sadašnje deklarativne mantre i politiku isključivosti i utvrđenih pozicija. 

FRONTAL: Naša Stranka podržala je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH. Koji je vaš stav o tom prijedlogu za rješenje krize izazvane odlukom Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića?

FALATAR: Kao što ste rekli, stav Naše Stranke je poznat u odnosu na trenutne procese i zadatu situaciju. No dugoročno, jasno je da je potreban inkluzivan nacionalni proces koji ne samo da će implementirati odluku Ustavnog suda po tom pitanju, nego i čitav spektar otvorenih pitanja, počevši od Sejdić-Fincija. Parcijalan pristup, naročito kao dio predizborne politike, teško može dovesti do optimalnih rješenja. Konkretno, odmah nakon izbora, pokrenuti ćemo sveobuhvatni proces koji će uključiti eksperte, akademsku zajednicu, nevladine organizacije, te čitav politički spektar.

FRONTAL: Vrijeme provodite uglavnom na terenu, sa građanima. Barem za sada, ne prijetite nikome i ne plašite nikoga. Međutim, prijetnje raspadom zemlje i zastrašivanja su ipak prisutni. Može li to, po vašem mišljenju, preći iz puke retorike u nešto puno ozbiljnije?

FALATAR: Niti će se Bosna i Hercegovina raspasti, niti rata može biti. Tu se radi o političkoj manipulaciji strahom. No postoje ozbiljni socijalni i ekonomski problemi, te nesposobnost države da se adekvatno nosi sa novim izazovima kao što je migrantska kriza. Problemi su veoma ozbiljni i mogu se riješiti samo zrelim i strateškim pristupom. To je ključni razlog što je nova politika neophodna.

FRONTAL: Imate određeno iskustvo u diplomatiji. Ukoliko postane član Predsjedništva BiH, koja bi bila vaša prva destinacija koju bi posjetili, i šta bi uopšte bio fokus vašeg djelovanja u svojstvu člana Predsjedništva BiH?

FALATAR: Prvo ćemo posjetiti Brisel da ispregovaramo ubrzani proces pristupa EU, potom naše susjedne zemlje da predstavimo novu dinamiku regionalne suradnje. Dakle, potreban je novi pristup EU integracijama, nova regionalna politika, te nova strateški postavljena ekonomska diplomacija. To će biti moj fokus. Sa kvalitetnom dijasporom i dobrom diplomatskom mrežom, značajni rezultati su dokučivi i realni.

FRONTAL: Imate li poruku za mlade ljude koji planiraju da napuste Bosnu i Hercegovinu? 

FALATAR:  Pozivam ih da nam se pridruže, da daju svoje prijedloge i ideje, da nas podrže putem društvenih mreža. Dijelimo iste frustracije postojećim stanjem, i imamo istu želju za promjenom. Volonteri su dobrodošli. Budite dio promjena i svojim glasom promijenite trenutno stanje. Moramo vjerovati da su promjene moguće, da je moguća BiH u kojoj će ljudi imati perspektivu. Vi imate pravo na to.

 

 

Autor: Denis Čarkadžić 

 

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog