Svijet

Tramp na sednici NATO samita napao Njemačku, Španiju i Belgiju

Američki predsednik povisio ton tokom sastanka iza zatvorenih vrata, a zbog toga su lideri NATO zatražili od zemalja koje nisu članice, Ukrajine i Gruzije, da napuste sastanak.

Američki predsednik Donald Tramp danas je ponovo napao svoje saveznike zbog potrošnje na odbranu i evropske trgovinske prakse tokom zatvorene sednice drugog dana NATO samita, rekla su dva izvora agenciji Rojters.

Tramp je povisio ton tokom sastanka iza zatvorenih vrata, a posebno je izdvojio Nemačku, Španiju i Belgiju.

Zbog toga su lideri NATO zatražili od zemalja koje nisu članice NATO, Ukrajine i Gruzije, da napuste sastanak, dodali su izvori.

Tramp je ponovio svoju poziciju da članice NATO moraju da ispune obavezu i da izdvoje dva odsto svog BDP na odbranu.

Američki predsednik Donald Tramp na tviteru je pre sastanka nastavio sa napadima na članice NATO u vezi njihovog izdvajanja za odbranu, uoči susreta sa liderima vojne Alijanse drugog dana samita u Briselu.

Tramp je, u seriji tvitova, napisao da „predsednici pokušavaju neuspešno godinama da od Nemačke i drugih bogatih NATO zemalja dobiju više za svoju zaštitu od Rusije”, prenela je agencija AP.

Projekat gasovoda koji dolazi iz Rusije je, kako je istakao Tramp, neprihvatljiv, jer je neprihvatljivo dati milijarde dolara zemlji od koje pokušavate da se zaštitite.

Američki predsednik je naveo da SAD „plaćaju desetine milijardi dolara, previše subvencionišu Evropu”.

Tramp je zatražio da članice NATO ispune obećanje i da troše dva odsto BDP, što mora da NATO moraju da se poveća na četiri odsto.

Američki predsednik zauzeo je agresivan ton na samitu, dovodeći u pitanje vrednost vojnog saveza koji je definisao decenijama američku spoljnu politiku, napadao saveznike i predložio je povećanje troškova odbrane u Evropi, navela je američka agencija.

Tramp je u sredu rekao da je vlada Nemačke pod „totalnom kontrolom” i „zatočenik” Rusije. 

Tramp (ne) preti povlačenjem iz NATO

Američki predsednik Donald Tramp nije zapretio povlačenjem iz NATO, uprkos teškim rečima koje je uputio tokom samita NATO u Briselu saveznicima jer premalo troše na odbranu, rekla su danas dva izvora agenciji Rojters.

S druge strane, briselski portal „Politiko” je, pozivajući se na zvaničnike NATO i diplomate, naveo da je Tramp zapretio da će napustiti Alijansu te da će unilateralno voditi američku bezbednost, ako saveznici odmah ne ispune obećanje da će izdvajati više za odbranu.

Tramp je upozorio na „ogromne posledice” ako saveznici odmah ne počnu sa većom potrošnjom na odbranu.

Portparol Bele kuće saopštio je da će se Tramp obratiti novinarima nakon današnje sednice, drugog, završnog dana NATO samita u Briselu, prenela je britanska agencija.

Dvojica zvaničnika na samitu NATO u Briselu rekli su da Alijansa ima hitan sastanak zbog zahteva američkog predsednika da sve članice troše na odbranu dva odsto BDP.

Trampov krajnji zahtev je da se potrošnja poveća na četiri odsto BDP.

 

Izvor: politika

 

 

Na toj sednici je Tramp, kako su izvori rekli britanskoj agenciji, povisio ton i oštro kritikovao saveznike, naročito Nemačku, Belgiju i Španiju.

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog