Zanimljivosti

Edinburg ima više statua životinja nego žena

U glavnom gradu Škotske, Edinburgu, postoji više javnih statua posvećenih životinjama nego ženama.

Još prošle godine pokrenuta je kampanja za podizanje statua najpozantijim ženama Edinburga, koja je dobila podršku premijerke Škotske Nikole Sterdžen, kao i lidera partije Scottish Labour i škotskih konzervativaca. Trenutno, postoje samo dvije statue žena u Edinburgu, bronzana statua kraljice Viktorije u Leitu i statua u čast Helen Crummy, socijalne aktivistice u Craigmillaru na periferiji grada.

Sa druge strane, postoje mnoge statue posvećene životinjama, a najpoznatija je Bobijeva statua, posvećena sivom terijeru koji je odbio da napusti grob svog gazde 14 godina sve dok nije uginuo 1872. godine. Postoje  i statue „Bum“, pas skitnica koji je umro 1898. godine u San Dijegu, grad blizu Edinburga, kao i statua posvećena poljskom medvjedu Wojteku koji je pio pivo, učestvovao u Drugom svjetskom ratu i umro u zoološkom vrtu.

Mnogi se pitaju zašto nema statua najuticajnijih žena Edinburga?

Neke od njih bile su Sophia Jex-Blake i Edinburška sedmorka – studenti medicine, prve žene u Velikoj Britaniji koje su upisane na fakultet i borile se protiv prijetnji kako bi polagale ispite. Zahvaljujući njihovoj kampanji žene su ostvarile pravo na univerzitetsko obrazovanje, i došlo je do promjene u zakonu koja je omogućavala ženama da se kvalifikuju kao doktori. Takođe, jedna od najpoznatijih žena je i Elsie Inglis, ljekar pionir koja je služila u bolnicama u Prvom svjetskom ratu. Osnovala je Škotsku žensku bolnicu, koja je imala 14 objekata širom Evrope.

Edinburg nije jedini grad sa nedostatkom statua posvećenih ženama. Postoje mnogi gradovi u svijetu koji su statue posvetili životinjama a naročito psima u znak čovjekovog najboljeg prijatelja.Tako imamo, statua psa Hačiko u Tokiju, pas Balto u New Yorku, Pseću kapelu u Vermontu i mnogi drugi.

 

Frontal/D.S.
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog