Tehnologija

Rusi oklopno vozilo sa posadom prizemljili padobranom! (FOTO)

Ruska vojska uspješno je testirala tehniku dopremanja jedinica na zadato mjesto najprije avionom, a zatim i padobranom kojim je uspješno prizemljen nesvakidašnji teret – oklopno vozilo sa posadom!

U zajedničkoj vježbi jedinice za transportnu avijaciju i vazduhoplovne jedinice izvedenoj u centralnoj Rusiji učestvovalo je više od 200 oklopnih vozila i oko 2.500 ljudi.

Vrhunac vojne vježbe bilo je izbacivanje iz aviona, a zatim i spuštanje na zemlju oklopnog transportera sa njegovom posadom, javlja Raša tudej.


„Vježba je prošla dobro. Ljudstvo je spremno za izvođenje borbenih misija. Spuštanje transportera sa posadom na zemlju je istorijski momenat“, ocijenio je general-potpukovnik Vladimir Benediktov koji je na čelu Vojne transportne avijacije Rusije.

Nijedna druga vojska u svijetu do sada nije uspjela da izvede ovaj rizičan poduhvat tokom kojeg je posada bila u oklopnom vozilu tokom spuštanja iz aviona. Spuštanje vozila na zemlju zajedno sa posadom omogućava spremnost za borbu za nekoliko minuta nakon prizemljenja.


Začetnik ove jedinstvene tehnike je legendarni komandir ruskih vazduhoplovnih snaga general Vasilij Margelov.

Prvi sličan pokušaj izveden je 1973. godine i u njemu je učestvovao Aleksandar, sin generala Margelova. General je htio sam da učestvuje u vježbi, ali to sovjetsko rukovodstvo nije dozvolilo.

 

Ovakvo prizemljenje zahtijeva najsigurniju opremu jer u slučaju da nešto zataji životi članova posade su sigurno izgubljeni. Takođe, u slučaju slobodnog pada vozila šteta bi bila ogromna.

 

Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog