Region

Avion kosovske delegacije umalo "da padne u šake Srbije"

Privatni avion zamjenika premijera Kosova Bedžeta Pacolija, s delegacijom Kosova, greškom Tirane u navođenju zalutao u vazdušni prostor Republike Srpske.

U avionu su bili lideri kosovskih institucija koji su putovali u Brisel, gdje je danas održava još jedna runda razgovora u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Međutim, zbog pogrešnog navođenja iz kontrolnog tornja u Tirani, zalutao je u vazdušni prostor Republike Srpske, koji kontrolišu srpske nadležne službe.

Ovu vijest je objavio sinoć direktor prištinske televizije Kljan Kosova, Baton Hadžiju, koji se nalazio u avionu, inače, u privatnom vlasništvu zamjenika premijera Bedžeta Pacolija. 

Kako je prenio portal prištinske Gazete Ekspres, Hadžiju je rekao da cijela situacija zamalo nije okončana "diplomatskim incidentom" jer su trojica lidera privremenih kosovskih institucija, inače, bivših pripadnika tzv OVK, mogla biti uhapšena od srpskih vlasti. 

A sve to, kako se navodi, dogodilo se zbog nebrige kontrolnog tornja aerodroma u Tirani, koji je avion sa kosovskim političkim liderima umjesto prema Brindiziju, usmjerio u vazdušni prostor Reublike Srpske. 

U avionu su, pored Pacolija, bili još predsjednik parlamenta Kadri Veselji, premijer Ramuš Haradinaj i zamjenik premijera Fatmir Ljimaj. U avionu, međutim, nije bio i predsjednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, što nije prvi put da on ne putuje zajedno sa svojim kolegama. 

Hadžiju je, navodi portal, rekao da je mogućnost da bivši pripadnici tzv. OVK "padnu u ruke Srba" izbjegnuta zahvaljujući Pacoliju, koji je pilotu aviona naložio da se vrati u Tiranu, odake su ponovo poletjeli ka Briselu, ovog puta sa novim koordinatama.

 

Izvor: B92
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog