Svijet

Tramp: Zbog Crnogoraca u treći svjetski rat?! (VIDEO)

Američki predsjednik Donald Tramp doveo je u pitanje pomoć SAD u odbrani svih država članica NATO-a, a među njima i Crnoj Gori.

U intervjuu Foks njuzu, po završetku svoje velike međunarodne turneje, Donald Tramp je na pitanje novinara zašto bi njegov sin išao u Crnu Goru da je brani od napada, odgovorio:

Iz intervjua Donalda Trampa

"I sam sâm postavio to pitanje. Crna Gora je mala zemlja sa veoma snažnim narodom. Nisam protiv njih ili Albanije. Imaju veoma snažne ljude. Imaju veoma agresivne ljude, mogu da postanu agresivni, i čestitam, u trećem svjetskom ratu ste", rekao je američki predsjednik.

Tramp je napomenuo da je njemu to jasno, ali da NATO tako funkcioniše. Dodao je i da je prije nekoliko dana poveo razgovor u Alijansi i poručio članicama da "moraju da plate".

NATO nalaže svim članicama da pomognu u odbrani drugih država članica koje su napadnute, a Tramp je, na samitu Alijanse prošle nedjelje, potpisao zvanično saopštenje u kojem se izričito podržava Član 5.

U saopštenju stoji da će "bilo kakav napad protiv bilo koje članice biti smatran napadom na sve članice, kako je navedeno u Članu 5 Sporazuma iz Vašingtona".

Inače, Član 5 je pokrenut samo jedanput – pokrenule su ga upravo SAD poslije terorističkih napada na američku teritoriju izvedenih 11. septembra 2001. godine.

 

Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog