Vijesti

Budući vozači na ispitu pred kamerama

Budući vozači u BiH, koji to budu željeli, uskoro bi teoretski i praktični dio vozačkog ispita mogli polagati pod budnim okom kamera, što bi, prema riječima stručnjaka, trebalo da doprinese većoj transparentnosti u toj oblasti.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH ističu da trenutno sprovode aktivnosti na donošenju pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu i uslovima organizovanja ispita za vozače kojim je predloženo da se, na zahtjev kandidata koji polaže, polaganje može i snimati.

- Predloženo je i da nadležni organ video-nadzorom opremi i prostorije u kojima se polaže teoretski dio ispita kako bi snimak mogao služiti u svrhu kontrole nad polaganjem ispita - rekli su u resornom ministarstvu. Navode da je izmjenama Pravilnika o osposobljavanju vozača, koji je stupio na snagu u februaru, već propisano da vozilo auto-škole može biti opremljeno video-kamerom.

Iako je instaliranje video-nadzora u vozilima dozvoljeno već duže od četiri mjeseca, član Upravnog odbora Asocijacije auto-škola BiH i vlasnik auto-škole “Ivić” iz Banjaluke Zdravko Ivić kaže da škole u RS nisu opremljene kamerama, naglašavajući da bi bilo veoma dobro kada bi video-nadzor bio obavezan tokom polaganja ispita.

- Podjednako je važno snimanje teoretskog i praktičnog dijela ispita jer sve treba da bude javno. Postavljanje kamera u vozila i prostorije za polaganje testova smanjilo bi malverzacije i sve bi bilo transparentnije. Time bi se povećala i bezbjednost u saobraćaju jer ne bi bilo vozača koji podmićuju i tako dobijaju dozvole - rekao je Ivić. Dodao je da, u tom slučaju, treba da bude ukinuto praktično polaganje. 

- Uz video-nadzor i ispitivače praktični ispit je suvišan. Auto-škole bi trebalo da snimaju svaku obuku i samostalno procijene da li je vozač spreman za dobijanje dozvole, jer to najbolje zna instruktor koji obučava kandidata. Pregledom snimaka nadležni i kompletna javnost bi mogli kontrolisati rad škola - naveo je Ivić.

Instruktor u auto-školi “Stop” iz Bijeljine Miljan Trifković slaže se sa tvrdnjom da bi video-nadzor unaprijedio mnogo toga, ističući da u Semberiji škole još ne koriste kamere.

Pregledom snimka mogli bismo kandidatima ukazati gdje su pogriješili jer mnogi često misle da im ispitivači rade na štetu - rekao je Trifković. U Zavodu za obrazovanje odraslih RS ističu da se propisi koji regulišu osposobljavanje za vožnju i polaganje vozačkog ispita donose na nivou BiH, ističući da će predviđeno uvođenje video-nadzora doprinijeti većoj transparentnosti.

Skupa investicija

Miljan Trifković kaže da je nabavka kamera velika investicija za auto-škole te da je to jedina loša strana. 

- Ako budemo željeli dobar i jasan snimak, u svakom vozilu će morati biti instalirane najmanje dvije kamere koje mogu snimati pod uglom od 180 stepeni. To moraju biti kvalitetnije kamere sa većom rezolucijom, koje koštaju po nekoliko stotina KM. Kad se to pomnoži sa brojem auta u jednoj školi, to je prilično skupa investicija - rekao je Trifković.

 

Izvor: Glas Srpske
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog