Društvo

Katarina Lalović - briljantan student i naučnik

Student četvrte godine Koledža umjetnosti i nauka na ogranku prestižnog njujorškog Univerziteta u Šangaju Katarina Lalović ističe da se odlazak mladih iz Srpske može usporiti i zaustaviti izradom plana u kojem će biti detaljno analizirani razlozi odliva omladine.

"Trebalo bi da pronađemo razloge odlaska - da li je to zbog bolje edukacije, plata ili mogućnosti zaposlenja? Na osnovu toga se može razviti plan sa ciljem da privučemo što veći broj mladih da se vrate i ostanu na našim prostorima", ističe Lalovićeva za Srnu. 

Ova djevojka iz Milića napominje da je riječ o kadru koji može biti veoma značajan faktor u razvoju Srpske zbog čega bi trebalo učiti od Kine, koja, uprkos velikom odlivu mladih, ulaže ogromne napore i uspješno vraća veliki broj edukovanih i stručnih kadrova u zemlju. 

"Mladi u Srpskoj aktivni su i žele da se bore da bi ostavili trag u društvu. Veliki broj njih predao se svakodnevnici, ali vjerujem da bi se to moglo ispraviti uz veća ulaganja u kulturno-umjetnički, sportski i akademski sadržaj, posebno u manjim sredinama", kaže Lalovićeva. 

Govoreći o studiranju i životu u Kini, Lalovićeva navodi da joj je prvi cilj bio da nauči kineski jezik i upozna kulturu te zemlje. 

"Uz veliku podršku porodice i dobrodošlicu Kineza brzo sam se navikla na tamošnji život. Izučavanjem kineskih karaktera i perspektiva mojih prijatelja i profesora stekla sam veliko znanje o njihovoj istoriji, životu i vrijednostima. 

Fascinantna je brzina kojom se tradicionalni kineski narod prilagodio budućnosti i modernizaciji", naglašava Katarina. 

Ona navodi da joj novčana podrška Vlade Srpske putem stipendije, koju prima od Fonda "Dr Milan Jelić", mnogo pomaže u studiranju i usavršavanju, te da Fond aktivno učestvuje u stvaranju multidisciplinarnog tima stipendista koji će u budućnosti biti nosioci društveno-ekonomskog razvoja Srpske. 

"Veoma sam zahvalna Fondu na novčanoj podršci, jer mi je to omogućilo da pokrijem dio troškova života u Šangaju, ali i uštedim dovoljno za proces prijavljivanja na master i doktorske studije. 

Taj novac ulažem u karijeru, što mi je trenutno najveći prioritet", precizira Lalovićeva, koja je nedavno završila diplomske studije i u potrazi je za master programima radi nastavka profesionalnog i akademskog usavršavanja. 

Katarina je završila Gimnaziju u Milićima, a nakon toga Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, koji joj je otvorio vrata njenog univerziteta, koji je 27. na svjetskoj rang-listi. 

"Najnoviji ogranak Univerziteta NJujork, koji je osnovan u Šangaju, prijateljska je spona SAD i Kine. Nudi visokokvalitetno obrazovanje u dinamičnom i internacionalnom okruženju, uz mogućnost studiranja na 13 drugih lokacija u svijetu", objašnjava ona. 

Uz kineski jezik, fokus njenih studija bila je genetika. Tri godine uzastopno bila je na listi istaknutih učenika. 

Na akademskom i naučnoistraživačkom planu Katarina izdvaja nagradu za najbolji projekat iz kristalografije, koji je realizovala na prvoj godini studija baveći se uticajem ultravioletnih zračenja na morfologiju kristala. 

"Poslije toga, došli su ozbiljniji projekti iz genetike i epigenetike. Izdvojila bih izučavanje nastanka karcinoma uz pomoć najnovije tehnologije, kao i mehanizama prenosa i održavanja epigenetske informacije. 

Radila sam kao asistent u biotehnološkoj kompaniji `Lajffriver biotek`, koja se bavi primjenom PCR tehnologije u dijagnostičke svrhe, počevši od detekcije infekcija do raznih oboljenja i raka", navodi Lalovićeva. 


Želja joj je da radi na klinici, odnosno u laboratoriji i kao direktna podrška pacijentima. 

"Najbolja opcija za kombinovanje ova dva aspekta je klinička genetika", napominje ona i ističe da ovi prostori obiluju velikim brojem talentovanih i vrijednih naučnika, posebno u oblasti biomedicine. 

Katarina se nada da će u budućnosti u Srpskoj biti većeg interesovanja za ulaganje u naučni sektor, što će pokazati da se vrednuje trud i doprinos domaćih stručnjaka svjetskoj naučnoj zajednici. 

Prosječna ocjena Katarine Lalović na studijama je 9,36. 

Ona tvrdi da se rad, učenje i trud isplate i otvaraju sva vrata na putu ka uspjehu. 

"Naučite da pobijedite pasivnost, budete strpljivi i istrajte u tome da se borite za svoje ciljeve i snove. Mnogo je prilika za mlade u Srpskoj, BiH i inostranstvu", poručuje Lalovićeva. 

 


Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog